A- A+ A
Община Златоград
Официален уеб сайт

Горещ телефон
03071/ 2580

    

ЕкопътекиОбщина Златоград предлага чудесни възможности за развитие на селски и еко - туризъм. Неповторима природа, явяваща се уникално съчетание от чист планински въздух, воден ресурс, планински и скален масив, изключително запазено биологично разнообразие, непокътнати и до момента природни местообитания за редица защитени  растения и животни са едно от най-големите богатства на общината.

  • Редки растения: диви орхидеи, пролетното ботурче, джела, планинско кокиче, родопското подрумиче и много други.
  • Животински свят: характерни видове за централния високопланински фаунистичен район - редки птици, влечуги и земноводни.

По Закона за защитените територии е открита процедура за проучване и обявяване на защитени зони на територията на общината.

Общината разполага и с изградени еко-пътеки и велоалеи, подходящи за любителите на здравословния начин на живот.

Екопътека "Света Неделя" (Златоград - Параклис "Св. Неделя")

Света НеделяДължина на екопътеката - 12 км. Продължителност - 3 часа. Денивелация -около 400 метра. Обозначение - синя маркировка и дървени табели.
Началото на маршрута е Воденицата (Тепавицата) в Златоград - най-атрактивният обект на етнографския комплекс. (Включва три традиционни съоръжения: валявица (Дъща), тепавица и воденица (Караджейка). В механата "При воденицата" може да се опитат специалитетите на златоградската кухня, сред които качамак от прясно мляно брашно, пататник и клин. По маршрута минавате през чешма с място за отдих, Вила Бошнаков, Бункер (защитено съоръжение), "Тъмната гора", втора чешма с място за бивак, място с панорамен изглед, отклонение за село Старцево и местността "Белото камене" (най-голямото по българските земи тракийско светилище на Бога Слънце), брезова горичка, пресичане на пътя за село Пресока - вили Белотекс" и "ДАП". Крайна точка - връх "Св. Неделя", висок 865м. От него при хубаво време и с повече късмет, може да се види най-високият връх на остров Самотраки в Гърция и Бяло море.

Свали GPX-файл
За да отворите GPX-файл със смартфон е необходимо предварително да сте инсталирали едно от приложенията GPX Viewer, Osmand или Oruxmaps. Инструкция за инсталиране и работа с GPX Viewer

 

Екопътека "Еко-ехо" (Златоград - вила "Белотекс")

Еко-ехоДължина на екопътеката - 10 км. Продължителност - 2 часа и 30 минути. Обозначение - сива маркировка и дървени табели.Маршрутът тръгва от Съдебната палата в Златоград. Преминава през чешма на физкултурника и стрелбище, вилна зона, място за отдих с Орнитологичен кът, "Бърчината", Защитено дърво "Вековният кестен" (Castanea sativa, на 278 години, най-старият в Смолянска област), място за отдих, пресечен дол, местност "Дъбето" (вековна дъбова гора), чешма и място за почивка, вилна зона, лещак, овощни градини. Крайна точка на пътеката е вила "Белотекс".

Намира се високо в планината, заобиколена от красотата на Родопа планина.

Предлага отлична почивка от шума на големия град и наслада от чистотата и свежестта на планината, 28 легла, механа, столова, кът за забавления.

 

Екопътека "Планинска прегръдка"

Планинска прегръдкаДължината й е 4 км. Продължителност на маршрута - около 2 часа. Маркирана е с указателни табели. Започва от паркинга на нощен клуб "Диана". Преминава през широколиста гора. По протежението на пътеката има множество чешми с кристално чиста вода, до някои от които има места за отдих.
Планинска прегръдкаЕкопътеката продължава на юг до самотна скала, наречена "Чуката", която може  да изкачите или да заобиколите.

От скалата се разкрива великолепна гледка и в североизточна посока град Златоград се вижда като на длан.

След 200 м. стигате до параклиса "Св. Атанас", разположен сред прохладна горичка. На този връх е открито находище от тетрадрахми, от началото на нашата ера, изобразяващи олимпийски игри. Предполага се, че на това място е имало древна крепост.

 

Екопътека "По стъпките на Делю Хайдутин"

По стъпките на ДелюНадморската височина варира между 250 и 700 метра. Екопътеката следва легендата, която разказва как Делю хайдутин достигал до връх Костадин, където се криел от турските войски. Екопътеката тръгва от Златоград, в местността "Военната градина", минава покрай извор Буньов вриз. Продължава по асфалтиран път, около 200 м. От там поемате по планинска пътека сред девствени гори, където доскоро рядко е стъпвал човешки крак. Стигате до кладенеца, създаден по време на османското владичество, където най-известният хайдутин Делю войвода е посядал с четата си да пие от кристално чистата вода след страховити и тежки битки с бюлюкбашията. Оттам екопътеката достига до местността Св. Илия (650 м. надморска височина), където има място за бивак и беседка. Екопътеката дава възможност да видите на късо разстояние много различни релефни феномени, вековни дървета и над 200 вида интересни растения. Своеобразен феномен е наличието на букови дървета само на 350-400м надморска височина.

Екопътеките са маркирани от Община Златоград. По екопътеките има пейки, масички и кошчета за боклук, което ще направи пребиваването ви в планината приятно.

В Златоград има изградени и три велопътеки като велосипеди можете да наемете от Туристически информационен център в Стария град на Златоград. Велосипедите са 35 - нови, леки и модерни, закупени от Общината със средства по програма ФАР.

 

Велоалея и екопътека "Златоград - вр. Свети Атанас"

ВелоалеяДължина 3 км. Започва от ул."Горски пътник" в Златоград, преминава по открит горски път, покрай красиви местности и вековни гори, през параклиса "Свети Атанас" и завършва при връх "Свети Атанас".

В участък от 800 м преди върха се слива с екопътека "Планинска прегръдка".

Свали GPX-файл
За да отворите GPX-файл със смартфон е необходимо предварително да сте инсталирали едно от приложенията GPX Viewer, Osmand или Oruxmaps. Инструкция за инсталиране и работа с GPX Viewer

 

Велоалея "Язовир Златоград"

Язовир ЗлатоградДължина 2 км. Започва от ул."Беловидово" в Златоград, в близост до Римския мост (паметник на културата) и преминава изцяло по път с асфалтобетонова настилка.

По цялото трасе има монтирани указателни табели, стълбове със стрелки и съдове за отпадъци. Поставена е дървена беседка и е ремонтирана крайпътна чешма.

 

Велоалея "Златоград - Св. Неделя - Старцево - Тракийско светилище "Белите камъни"

ВелоалеяДължина 8 км. Започва от сградата на ЗММ в Златоград, преминава по открит селскостопански път, стига до вила "Белотекс", след което продължава към село Старцево и стига до тракийското светилище "Белите камъни". В участък преди връх "Св. Неделя" се слива с екопътека. Пътят е със средна ширина 2 метра.

Монтирани са дървени пейки,указателни табели, стълбове със стрелки и съдове за отпадъци. Поставен  е навес в местността "Белото камене", и е изградено огнище (барбекю).

 

За общината
География Социална сфера История и култура Туризъм и спорт Икономика Транспорт Почетни граждани Кметове на общината Побратимени градове Населени места
Предстоящи събития