A- A+ A
Община Златоград
Официален уеб сайт

Горещ телефон
03071/ 2580

    

Как се инсталира и работа с GPX Viewer 

Как се инсталира и работа с GPX Viewer

Gpx Viewer е лесно за ползване приложение, подходящо за бързащия човек, който не желае да губи време за допълнителни и сложни на пръв поглед настройки. Позволява бързо и лесно да отворите GPX файл и да видите маршрута разположен върху картата, както и своето местоположение спрямо него. Можете само да следвате заредения маршрут, но не и да записвате своя собствен път. Към 2020 година безплатната версия 1.36.5 работи само с онлайн гугъл карти, както и планинарските карти от серията OpenStreetMap. За да виждате картата се изисква постоянна връзка с интернет.

Приложението е подходящо за кратки и добре маркирани екопътеки, където GPS-ът е необходим само за да намериш старта. Такива са екопътеките в покрайнините на градовете. Такива са и утъпканите, и популярни маршрути, които са посещавани от много туристи и дори да останеш без интернет (съответно и карта), лесно би могъл да се ориентираш по положените маркировки. Без интернет, на дисплея се показва само заредения GPX трак, който може да следвате като маршрут, но без карта подложка.

За да отворите GPX файл с GPX Viewer следвайте следните стъпки:

  1. Свалете и инсталирайте GPX Viewer на вашия смартфон от Google play./Натиснете линка, той ще Ви препрати към Google play със страницата с програмата/
  2. Изберете картата която подхожда на вашата разходка от знака наподобяващ карта вляво.
  3. От появилия се списък с карти можете да избирате както сателитната карта на Google, така и туристическите карти OpenStreetMap. На показания пример избираме OpenStreetMap. На нея има показани множество пътеки и черни пътища за България. По този начин картата подложка се променя.
Инструкции за GPS навигация с GPX Viewer Инструкции за GPS навигация с GPX Viewer

4. След това пристъпваме към зареждане на GPX файла. Има два начина за отваряне на такива файлове:

I-ви начин, който е по-лесен – отваряне на GPX файл директно от папките на смартфона

 Ако е свален от интернет, ще бъде в папка „Downloads“ – самият браузър ви препраща веднага към нея, след свалянето на файла. Aко е предварително записан в друга папка, то тя се открива посредством „Файлов мениджър/ File manager“ – едно от вградените приложения на всеки смартфон. Влизайки в съответната папка, където е записан въпросния трак , трябва да се чукне върху файла, при което се явява списък с приложения, които отварят такива файлове. Едно от тях трябва да е GPX Viewer.

Инструкции за GPS навигация с GPX Viewer Инструкции за GPS навигация с GPX Viewer

В този пример, след като сме чукнали върху файла, в папка Downloads, ни извежда няколко приложения, които могат да отварят GPX файлове. В случая сме избрали GPX Viewer, с опцията да го направи само веднъж (just once). Ако искаме винаги да отваря GPX файловете с GPX Viewer, то трябва да се избере Always.

Ако не се яви такъв списък (при всеки модел телефон е различно), то трябва да се търси опция „отвори с/ open with“ . В появилия се списък с приложения (може и да е само едно), GPX Viewer трябва да присъства и съответно се избира. По този начин маршрутът се зарежда на картата.

II-ри начин. Отваряне от менюто на приложението

За целта избираме от менюто с 3-те чертички вляво „Open files“ .

Инструкции за GPS навигация с GPX Viewer Инструкции за GPS навигация с GPX Viewer

5. Това ни отвежда към папките на телефона, където трябва да изберем GPX файла, който сме записали предварително и искаме да следваме. Ако е свален от интернет, ще бъде в папка „Downloads“ на основната памет на смартфона. След като го изберем, тракът се появява на картата в син цвят

 ‹ Назад

Научете повече за Златоград
Предстоящи събития