A- A+ A
Община Златоград
Официален уеб сайт

Горещ телефон
03071/ 2580

    

МестоположениеЗлатоградОбщина Златоград е разположена в южна България, в края на Източните Родопи, до последния родопски рид, след който започва беломорската равнина. Златоград е скътан в долината на река Върбица. Намира се на около 300 км от столицата - София, на около 70 км от международния курортен комплекс Пампорово и на 60 км югоизточно от Смолян. Най-южният ни град е разположен само на 2 км от българо-гръцката граница и на 50 км от Бяло море.

В близост е и до предвидените за изграждане международни коридори (Златоград - Термес - Ксанти и Маказа). Това е най- краткия и лесен маршрут  „ един час път"  от  атрактивния  гръцки остров Тасос. На изток община Златоград граничи с общините Кирково и Джебел, на север с община Неделино, а на запад с общините Мадан и Рудозем. Южната й землищна граница съвпада с границата на Република България с Република Гърция.

В административно отношение общината е в Смолянска област и е географски център на общини в Южна България. Административният център е град Златоград, обединяващ около себе си осем населени места- Старцево, Долен, Ерма река, Аламовци, Цацаровци, Страшимир, Пресока и Кушла.

Територията на общината обхваща площ от 175.8 км2 , която е 5.4 % от тази на Смолянска област и 0.2 % от тази на страната. Надморската височина варира от 385 до 1118 м. Град Златоград е най-ниското разположено място в общината - 420 - 550 м. Релефът е планински, като на места рязко се променя - редуват се стръмни склонове и малки долини разширения и силно развита хидрографска мрежа. С това се обяснява и разпокъсаността на селскостопанските площи. Средния им наклон е 10°-12°.

До Златоград може да се стигне единствено с автомобилен транспорт (има възможности за избор на маршрут). Единият маршрут е от Асеновград през Бачковския манастир, Нареченски бани, Чепеларе, Смолян и Мадан (около 140 км от Асеновград).

До Златоград може да се стигне и от Кърджали (60 км) през Джебел и с. Бенковски.

Общината е отдаличена от основните летища в страната (София, Пловдив, Варна, Бургас) и от най-развитите дестинации за престой на чужденци (Черноморското крайбрежие, София, Боровец, Банско). Същевременно близостта до курорта Пампорово, създава потенциални възможности за генериране на чуждестранни потоци.

Географски координати на общината: 41° 23'  северна ширина, 25° 6' източна дължина и предполагаема приблизителна надморска височина от 522 метра. 

 

За общината
География Социална сфера История и култура Туризъм и спорт Икономика Транспорт Почетни граждани Кметове на общината Побратимени градове Населени места
Предстоящи събития