A- A+ A
Община Златоград
Официален уеб сайт

Горещ телефон
03071/ 2580

    

Екопътека "Света Неделя"Екопътека Света НеделяДължина на екопътеката - 12 км. Продължителност - 3 часа. Денивелация -около 400 метра. Обозначение - синя маркировка и дървени табели.
Началото на маршрута е Воденицата (Тепавицата) в Златоград - най-атрактивният обект на етнографския комплекс. (Включва три традиционни съоръжения: валявица (Дъща), тепавица и воденица (Караджейка). В механата "При воденицата" може да се опитат специалитетите на златоградската кухня, сред които качамак от прясно мляно брашно, пататник и клин. По маршрута минавате през чешма с място за отдих, Вила Бошнаков, Бункер (защитено съоръжение), "Тъмната гора", втора чешма с място за бивак, място с панорамен изглед, отклонение за село Старцево и местността "Белото камене" (най-голямото по българските земи тракийско светилище на Бога Слънце), брезова горичка, пресичане на пътя за село Пресока - вили Белотекс" и "ДАП". Крайна точка - връх "Св. Неделя", висок 865м. От него при хубаво време и с повече късмет, може да се види най-високият връх на остров Самотраки в Гърция и Бяло море.

Свали GPX-файл
За да отворите GPX-файл със смартфон е необходимо предварително да сте инсталирали едно от приложенията GPX Viewer, Osmand или Oruxmaps. Инструкция за инсталиране и работа с GPX Viewer

Екопътека Света Неделя Екопътека Света Неделя‹ Назад

Научете повече за Златоград
Предстоящи събития