A- A+ A
Община Златоград
Официален уеб сайт

Горещ телефон
03071/ 2580

    

Екопътека „Малката Кръстата гора“вторник, 25 Юли 2023  543

Екопътека „Малката Кръстата гора“

Малката Кръстата гора е енергийно, мистично и вълшебно място около Златоград. Четири параклиса, строени в четирите края на града, образуват мислената линия на кръст, който пази града от беди.  За съжаление, с времето, два от параклисите са разрушени, но легендата казва, че ако за едно денонощие се обиколят пеша вр. Св. Атанас, вр. Св. Елена, вр. Св. Илия и вр. Св. Екатерина, се става малък хаджия.
Малката Кръстата гора носи пречистване, заряд и добро. Вървейки в сърцето на Родопа планина, човек се докосва до вечното, непреходното, чистото. Точно онова, което ни прави хора и ни смирява. Вековни дървета, малки пътечки, по които е имало живот през вековете, пулсът, даван от хората, странстващи по своите дела до Беломорието и обратно, птиците, вятърът, това е усещане, което си заслужава да се изпита.
Обикалянето на върховете може да направите с помощта на посочените тракове. Единият маршрут минава през гранична зона, известна в миналото като Желязната завеса. Поради тази причина, преходът става със специално разрешение от Гранично полицейско управление в Златоград.

Маршрут, минаващ през границата с Гърция:

Свали GPX-файл
Маршрут, без да се преминава границата с Гърция:

Свали GPX-файл
За да отворите GPX-файл със смартфон е необходимо предварително да сте инсталирали едно от приложенията GPX Viewer, Osmand или Oruxmaps. Инструкция за инсталиране и работа с GPX Viewer


Още снимки

ОЩЕ НОВИНИАктуално
Предстоящи събития