A- A+ A
Община Златоград
Официален уеб сайт

Горещ телефон
03071/ 2580

    

Златоградски самодейци участваха в "Жеравна 2011"понеделник, 29 Август 2011  1273

Златоградски самодейци участваха в За четвърта поредна година, в местността Добромерица край Жеравна, се проведе фестивал на народната носия, утвърдил се като традиция, привличаща все повече и повече интереса на български и чуждестранни туристи. Златоградчани също взеха участие в тази атрактивна инициатива. Организаторите на фестивала –Фондация „Българе”, община Котел, кметство с. Жеравна ,сдружение „Жеравна” споделят, че тази година уникалният фестивал е бил посетен от близо 10 000 души. Родното масто на класика на българската литература Йордан Йовков вече се свързва и с тази проява, която е много самобитна и различна от многобройните фестивали, които се провеждат в България. В дните на фестивала, посетителите са в носии, без атрибутите от съвремието- телефони, апарати, камери, слънчеви очила и други. Атмосферата е автентична от времето на нашите предци и всеки посетител може да вкуси традиционни гозби, да се наслади на фолклора от всички краища на България, да се потопи в магията на танца и надиграванията, да погледа истински пехливански борби, а вечерта да види нестинарски танци върху жарава и изпълнения на чуждестранни групи.
Златоградските самодейци за втора поредна година участват в този интересен фестивал. През 2010 г. читалище „Просвета-1908” Златоград беше представено от Мъжката група, като тази година се включиха и танцьорите от ТС „Акрани” и певиците от ДПФ „Надежда”.
Благодарение на подкрепата на местни фирми и съдействието на кмета на Община Златоград, самодейците записаха своето участие в програмата на фестивала, а появата им предизвика много аплодисменти и вълнение сред присъстващите. За пореден път те станаха свидетели на въодушевлението, което предизвиква родопската песен, изпята от мощните гласовете на Родопа планина, в съпровод с гайда.


Още снимки

ОЩЕ НОВИНИ


понеделник, 06 Юни 2022
48

Актуално
Предстоящи събития