A- A+ A
Община Златоград
Официален уеб сайт

Горещ телефон
03071/ 2580

    

Златоградски самодейци пяха в Копривщицасряда, 18 Август 2010  1260

Златоградски самодейци пяха в Копривщица Самодейците от ОНЧ „Просвета-1908” гр. Златоград участваха в Десетия национален фестивал на българското народно творчество „Копривщица 2010 г”. Читалището се представи с Мъжка битова група с художествен ръководител Серафим Кафеджиев и Дамска певческа формация „Надежда” с художествен ръководител Розина Анджерова, както и с индивидуалните изпълнители : Христина Антонова, Христо Чаушев, Даниел Караасенов и Борис Нанов.
Съборът в Копривщица, който се провежда за десети път води началото си от 1965 г. Тази година организатори на събора са Министерство но културата, Община Копривщица с подкрепата на София област, Българска национална телевизия, Българско национално радио и други министерства, организации и ведомства. В рамките на 3 дена от 6 до 8 август в местността Войводенец, на 7 сцени си дадоха среща хората, които обичат, носят в сърцата си и изпълняват автентичния българския фолклор- певци, свирачи, танцьори, певчески и танцови групи, групи за народни обичаи, разказвачи на народни предания и легенди. Участие в събора взеха и много чужденци и българи, живеещи в чужбина, любители на българския фолклор. Около 15 000 души бяха участниците в събора от всички краища на страната, а присъстващите около 200 000 души.
Златоградските самодейци се представиха много добре и обогатиха витрината с награди на читалището. За постижения в Десетия национален фестивал на българското народно творчество „Копривщица 2010 г.” с медал и грамота беше отличена Мъжката битова група, а ДПФ „Надежда”, наградена с грамота. Самодейците от Златоград са представяли града в повечето издания на събора, а истинска сензация е било участието на 5 годишната Таня Скечелиева, която с изпълнението на песента „Китко зелена, кръвена” покорява присъстващите. Нейният запис на тази песен се пази и днес в архива на Българското национално радио.
Пътуването и пребиваването на самодейците на Десетия национален фестивал на българското народно творчество „Копривщица 2010” се осъществи благодарение на ОНЧ „Просвета- 1908” и фирми от Златоград: „Бултекс”ООД, ЕТ „Георги Дечев”, ЕТ „ЕРО Х”, ЕТ „Илиани”,ЕТ „Тони- В.Башев”, японски туристи, които бяха очаровани от изпълненията на родопски песни от двете читалищни групи в ЕАК в Златоград .


Още снимки

ОЩЕ НОВИНИ


петък, 14 Юли 2023
120

Актуално
Предстоящи събития