A- A+ A
Община Златоград
Официален уеб сайт

Горещ телефон
03071/ 2580

    

В Златоград се откри инфоцентърпетък, 10 Декември 2010  1431

В Златоград се откри инфоцентърВ деня, който за студентите е празничен, златоградчани получиха нова придобивка - библиотечен инфоцентър, изграден в библиотеката на читалище „Просвета” по Програма „Глобални библиотеки-България”. Центърът е своеобразно надграждане на традиционните библиотечни услуги, предоставящи вече публичен компютърен и интернет достъп.
Този радостен за читалището миг бе споделен от читалищни самодейци, представители на пенсионерски клуб, участниците в кръжока по Информационни технологии, общински съветници, както и от кмета на община Златоград.
Хронологията по подготовката и откриването в дати и цифри бяха демонстрирани от главния библиотекар Зорка Хаджиева, а председателят на читалището Пламен Чингаров представи услугите на новия библиотечен център. Координаторът на Програма „Глобални библиотеки” Даниел Даковски разкри приноса на Програмата в Смолянска област и в страната като цяло. „Съчетаване на виртуалната и книжната информация, които ще превърнат библиотеката в съвременен информационен център” беше акцента в приветствието на Йорданка Вълчева – регионален координатор на програмата. Поздравления отправиха кметът на общината- Мирослав Янчев и директорът на СОУ „Антим І” Златоград - Жечка Хаджийска, а поздравителни адреси бяха получени от Таня Марева от Регионалния исторически музей и сдружението на Телецентровете в България. Група за стари градски песни „Златен полъх” поздрави с песента „Златоградски валс” всички присъстващи.
При откриването на центъра се демонстрира как може да се ползват интернет услуги. Възможностите на портала за заетост EURES в услуга на безработните и търсещите работа лица, разкри Виолета Коцарова от Бюро по труда. Презентацията „Интернет – безопасен и полезен” представи осмокласника Милен Мангарудов от СОУ „Антим І”.
Първият официален потребител на интернет услугите стана бивш библиотекар – Минка Петрова. Голяма част от участниците бяха видимо развълнувани, след като станаха свидетели на видеовръзка с нейната дъщеря, живееща в Карлсруе, Германия, която е участник в певческа група за любители на българския фолклор и отправи емоционално приветствие и музикален поздрав към златоградчани.


ОЩЕ НОВИНИ


понеделник, 06 Юни 2022
51

Актуално
Предстоящи събития