A- A+ A
Община Златоград
Официален уеб сайт

Горещ телефон
03071/ 2580

    

С аромат на златоградско кафепонеделник, 27 Юни 2016  843

С аромат на златоградско кафе На 25 юни 2016 г., жители и гости на Златоград се потопиха в магическия аромат на кафе. Любителите на напитката се събраха в Стария град, за да видят как се прави типичното за Златоград кафе на пясък, да усетят аромата му, да се насладят на вкуса му. Най-голяма атракция за всички гости на града бе приготовлението на въртяно кафе.
На мегдана в Стария град бяха изнесени маси, на които предлагаха различни видове кафе. Сръчни майстори въртяха кафе, като демонстрираха самото приготовление на сместа, заравянето на джезвето с вече готовата отвара и завъртането на таблата с пълни чаши кафе.
Освен възстановката на приготвяне на кафе, бе показана цялата история на кафето в Златоград – камъка, в който кафето се е натрошавало и мелниците от различните периоди.
Певиците от Дамска фолклорна формация „Златен полъх”, приседнали на стратегическо място до къта за въртене на кафе, допринесоха за цялостното потопяване, на присъстващите, в автентичната атмосфера на града ни, отпреди век. За гостите на празника Общинска администрация Златоград, съвместно с Етнографски ареален комплекс, изработиха ръчно подаръчета - „доза” кафе, смесено по автентична златоградска рецепта.
Празникът на кафето за първи път се проведе тази година и е част от Културния календар на Община Златоград.


Още снимки

ОЩЕ НОВИНИАктуално
Предстоящи събития