A- A+ A
Община Златоград
Официален уеб сайт

Горещ телефон
03071/ 2580

    

Президентът Първанов посети Златоградчетвъртък, 11 Юни 2009  1311

Президентът Първанов посети ЗлатоградНа 11 юни 2009 г. кметът на община Златоград Мирослав Янчев посрещна на вр. Костадин Президента на Република България Георги Първанов. Същият ден в Пампорово, под патронажа на Президента, се състоя национален форум на тема „За единна отговорна политика за устойчиво развитие на планинските райони в България”. На форума взеха участие български и чуждестранни представители на местните власт, неправителствени организации, политици, представители от Комитета на Регионите на ЕС и Европейски асоциации на местните власти от планински райони. Дискутираха се теми, свързани с предизвикателствата, пред които са изправени местните власти в областта на териториалното сътрудничество, социалното и инфраструктурно развитие, изграждане на съвместна инфраструктура на селското стопанство, екологични проекти, както и необходимостта от приемане на ново законодателство, засягащо развитието на планинските региони. По време на форума, Президентът Първанов посочи, че 40 % от българските общини са планински, като една четвърт от населението живее в тях. Свиването на приходите и безработицата в тези общини е сериозен проблем, който ако не се реши ще доведе до демографски срив. Затова е важно да бъде приет специален закон за развитието на тези райони.
В планинските общини са концентрирани 80 % от горите, водния ресурс, земеделските земи, които са национално богатство и е изключително важно да се погледне сериозно на тяхното икономическо развитие.
След тази среща, президентът Първанов, посети Златоград, където бе посрещнат от кмета Янчев. Златоградският кмет запозна държавния глава с общинските приоритети и поиска съдействие и подкрепа за реализация на значими за общината ни проекти. Г-н Първанов заяви, че на предстоящата среща с президента на Република Гърция, ще съдейства за скорошно подписване на споразумение между правителствата на Република България и Република Гърция за отваряне на граничен преход през Златоград.
По-късно през деня, Президентът Първанов се включи в срещата, организирана в Севриевата къща от интелектуалците на фондация „Орфей”.


ОЩЕ НОВИНИАктуално
Предстоящи събития