A- A+ A
Община Златоград
Официален уеб сайт

Горещ телефон
03071/ 2580

    

ПРАЗНИК НА КНИГАТА В ЗЛАТОГРАДчетвъртък, 25 Април 2013  1321

ПРАЗНИК НА КНИГАТА В ЗЛАТОГРАД За осма поредна година библиотеката при ОНЧ „Просвета-1908” празнува 23 април –Световния ден на книгата и авторското право. Отбелязването на този ден с Маратон на четенето и други прояви, посветени на книгата, се наложи като традиция в Златоград и показва потребността от книгата за малки и големи.
За първи път тази година библиотеката покани и най-малките – малчуганите от Детска ясла „Мир”. Михаела и Силвия от ОУ „Васил Левски” Златоград четоха български приказки на най -малките и на бъдещите първокласници от ЦДГ „Радост”. Децата от детската градина изпълниха с голямо настроение програма за книгата. Връчена беше и грамота за ЦДГ „Радост” за участие в проявите, а всяко дете получи за подарък книжка .
Дневният център „Зора” и тази година участва в Маратона на четенето. Младежите подариха на библиотеката изработено от тях пано и разгледаха новите детски енциклопедии. Тази година за първи път в Маратона се включиха и ученици със специални образователни потребности от ОУ ”Васил Левски”.
Първата беседа за библиотеката и книгата чуха и първокласниците от същото училище. Някои от тях са читатели на библиотеката и активни потребители на техниката от Глобални библиотеки. Всички те си тръгнаха с подарък по 3 броя от списание „ Бърборино ”, на издателство ”Фют”.
Особено вълнуващо е ежегодното участие на учениците от СОУ „Антим I” в маратона на четенето, които четат на български, английски, немски, руски, лично творчество –есета, стихове. Всички участници получиха книги от издателство „Егмонт” , което и тази година е партньор на проявата, заедно с издателствата „Анубис-Булвест” и „Фют”.
По традиция празничният ден завършваше с Вечер на приказките, подготвена от ученици от четвъртите класове. Тази година ОУ „Васил Левски”, в партньорство с читалище „Просвета -1908”, подготвиха празничен спектакъл „Книгата говори” . Участниците поднесоха на публиката добре подготвени драматизации на приказки, разказа „По жицата” , Крадецът на праскови”, танци и песни, на фона на подходящи презентация. Най-малките рецитираха произведения на българските класици, посветени на словото и книгата. Присъствието на творби на Хорхе Букай и Енрике Марискал предадоха съвременно звучене на спектакъла.
Този спектакъл се реализира, благодарение на Европейски проект на МОМН-„Подобряване качеството на образование в средните училища чрез въвеждане на целодневната организация”, който изпълнява училището. Чрез заниманията по музика, литература, спорт, децата стават по подготвени, любознателни, образовани. Този факт беше демонстриран чрез техните изяви на Празника на книгата, а благодарение на проекта, библиотеката стана често посещавано място, от учениците и техните учители, за тематични занимания, запознаване с интересни презентации, игри, като по този начин децата имат възможност ежедневно да се срещат с книгата ..


Още снимки

ОЩЕ НОВИНИ


понеделник, 21 Ноември 2022
50
понеделник, 21 Ноември 2022
63

Актуално
Предстоящи събития