A- A+ A
Община Златоград
Официален уеб сайт

Горещ телефон
03071/ 2580

    

Първи март в златоградското читалищевторник, 04 Март 2014  1219

Първи март в  златоградското читалище Денят на самодееца бе отбелязан в празнична обстановка, от Читалище „Просвета-1908” гр. Златоград, в комплекса на един от най-големите спонсори и приятели на читалището - Александър Митушев.
Празникът беше открит от секретаря на читалището Райчо Пашов. Думи на благодарност към любителите на художественото творчество отправи и председателят на читалището Пламен Чингаров. Поздравления самодейците получиха и от кмета на община Златоград.
Празничната вечер започна с изпращането на зрелостниците от Танцов състав „Акрани”, които получиха, от читалището, грамоти, подаръци, а от техния ръководител - Даниела Тасева вълнуващи и емоционални думи. Младежите Живка Хаджидончева, Александра Атанасова, Красимира Атанасова, Диана Димова и Радостин Ковачев благодариха за възможностите, които читалището им предостави за участие в различни национални и международни изяви, както и в прояви от местен характер.
Съюзът на народните читалища награди с Грамоти за творчески постижения: Мъжка битова група, ДПФ ”Надежда”, Младежка фолклорна група, Група за стари градски песни „Златен полъх”, Танцов състав „Акрани”, Танцов състав „Звънче”, клуб „Първи на хорото” . Грамота за най-млад и активен самодеец получи гайдарят Иван Гюнелиев.
Празничната вечер бе наситена с богата фолклорна програма и вълнуващи изпълнения на певческите групи, както и на младежите- танцьори, които представиха, през изминалата година, читалището във Истанбул и в разнообразни национални фестивали. За най-новата читалищна група за фолклор, с ръководител Нели Шъкова, изявата беше първа, но изпълнението на песните се посрещна с много аплодисменти.
Най-малките танцьори „звънчетата”, изправиха на крака присъстващите с българските и гръцки танци, които изпълниха.
ГСГП „Златен полъх” показа че старата градска песен е жива и вълнуваща, когато е изпълнена великолепно и от сърце.
Дамите от клуб „Първи на хорото” демонстрираха завидни умения и разнообразие в танците, които изпълниха.
Празникът , за пореден път, показа, че златоградските самодейци пазят традициите, песенното богатство на Родопа планина и българските танци, а читалището е онази самобитна институция, която да има заслужено призвание днес.


ОЩЕ НОВИНИАктуално
Предстоящи събития