A- A+ A
Община Златоград
Официален уеб сайт

Горещ телефон
03071/ 2580

    

Отличия за златоградските самодейцисряда, 26 Юни 2013  875

Отличия за златоградските самодейци
Златоградски самодейци участваха в Третия национален Еньовденски събор на българския фолклор и българските традиционни ястия „Пряпорец 2013”. Той се провежда на красивата местност „Мечи кладенец”, край с.Пряпорец. Организира се от кметствата и читалищата в селата Пряпорец, Змейово и Борилово, НЧ "Николай Лилиев - 2005" в Стара Загора, Международна организация за фолклор, българска секция - Общество за фолклор и със съдействието на община Стара Загора.
В тазгодишното издание на фестивала участваха 23 колектива от 12 общини. Представени бяха и над 60 български ястия.
Ансамбъл „Златоград” изправи на крака публиката със своите изпълнения под звуците на родопски гайди, а танцьорите бяха посрещнати с продължителни аплодисменти. Индивидуалните изпълнения на Христина Андонова, Даниел Караасенов и Борис Нанов заслужено бяха наградени от журито, чийто председател, Крум Георгиев, е член на Международната академия за традиционно изкуство, носител на Световен „Оскар” за фолклора.
Най-високото отличие Златен медал за фолклорна програма беше присъден единодушно на Ансамбъл „Златоград”. Медийният партньор на фестивала- Телевизия „СКАТ” връчи специалната награда (парична сума) на златоградските певци и танцьори.
Още една първа награда получиха самодейците от ОНЧ „Просвета-1908”, в категорията Традиционни български ястия. Златоградският „Смидал” получи Диплом за уникалност и Диплом за вкус.
Красивата природа на местността, където е изградена почивна база „Пряпорец”, до късно вечерта беше огласяна от гайдите, гласовете и танците на талантите от най-южния град.
Удовлетворени от събитието бяха ръководители и участници, които прибавиха своите нови отличия към витрината на успехите на златоградското читалище .


ОЩЕ НОВИНИ


четвъртък, 06 Януари 2022
55

Актуално
Предстоящи събития