A- A+ A
Община Златоград
Официален уеб сайт

Горещ телефон
03071/ 2580

    

Националният фолклорен ансамбъл



вторник, 09 Ноември 2010  1220

Националният фолклорен ансамбъл На 21 ноември 2010 година община Златоград ще отбележи 98 години от освобождението си от османско иго. Преди 98 десетилетия на същата тази дата местната управа на Златоград заседава нарочно, за да уточни деня на освобождението и определи неговото празнуване, което е уникално събитие не само в родопската, но и в националната история. В протокол № 5 от 8 ноември /стар стил/1912 година пише: „ В днешното си заседание тричленната комисия остана много доволна от извършеното велико за Даръ-дере събитие – осветяването на първото българско трицветно знаме, реши за назидание на бъдното поколение и за вечен спомен на освобождението ни от петвековното робство да назначи нарочен ден, в който всяка година да се празнува от всички даръдерци като местен народен празник.”
На Празника на своя град златоградчани ще имат възможност да се насладят на магията на българското народно творчество, пресъздадена от Националния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев”. Националният фолклорен ансамбъл „Филип Кутев” е създаден през 1951 г. от знаменития български композитор Филип Кутев, чието име носи днес. Мисията на Ансамбъла е да „превежда” на сценичен език огромното многообразие на традиционната българска фолклорна култура, представяйки я чрез автентични, обработени или съчинени на базата на фолклора песни, танци, инструментални пиеси, обреди и обичаи.
За 59 години Ансамбъл „Филип Кутев” е изнесъл повече от 6000 концерта из цяла България, а също в Европа, Азия, Африка и Америка.
За наше удоволствие част от тази великолепна фолклорна магия са златоградските момичета - Таня Скечелиева и Дарина Джамбазова.


ОЩЕ НОВИНИ



Актуално
Предстоящи събития