A- A+ A
Община Златоград
Официален уеб сайт

Горещ телефон
03071/ 2580

    

МАРАТОН НА ЧЕТЕНЕТО В ЗЛАТОГРАДчетвъртък, 23 Април 2009  1277

МАРАТОН НА ЧЕТЕНЕТО В ЗЛАТОГРАД Днес, библиотеката на читалище „Просвета”, гр. Златоград събра деца от двете детските градини в град, от Дневния център „Зора”, ученици от ОУ „Васил Левски” и СОУ „Антим I”, Общински съветници и Ръководството на Общината. Всички тях ги обедини едно от най големите богатства създадени от човешкия гений- книгата.Те бяха тук по повод обявения Маратон на четенето, с който библиотеката отбелязва Световния ден на книгата и авторското право 23-ти април.Той се чества от 1996 г.по решение на Юнеско, взето през м.ноември 1995 г.
Сутринта в присъствието на деца от ЦДГ „Снежанка” и ЦДГ „Радост” бе открит Маратона на четенето , като ученици от ОУ „В.Левски” прочетоха приказки на децата, а те поздравиха присъстващите с песни и сценки за буквите и книгата. Библиотекарките прочетоха на децата Молбата на книгата и им подариха комплект от детски книжки и касети с детски песнички. Подъръци получиха и децата от Дневния център „Зора”, които са чести гости в библиотеката. Те редовно посещават читалнята и заедно с техните учители и работещите в библиотеката , разнообразяват свободното си време в разглеждане на книги и четене на приказки..
Общинските съветници и Ръководството на общината уважиха проявата и взеха участие в Маратона, четейки откъси от произведения на българската литература, световна класика, краеведска литература. Заедно с тях ученици от СОУ „Антим I” прочетоха текстове на английски и на немски език, показвайки добри езикови умения, усвоени в английската и немска паралелка в училището.Те подариха на библиотеката откъс от „Малкият принц” на английски, немски и български език , оформени от тях. А ученици от ОУ „Васил Левски” четоха лично творчество. Главният Библиотекар З.Хаджиева раздаде на общинските съветници и представителите на общината ПОЧЕТНИ ЧИТАТЕЛСКИ КАРТИ за ползване на библиотеката, като пожела да бъдат съпричастни към проблемите на библиотеката и читалището, които предстои да бъдат решавани.
След обяд в библиотеката дойдоха и учениците от първите класове на ОУ „В.Левски”. Те получиха като подарък от библиотеката по една книжка и участваха в първия урок по библиотечни знания, който им беше изнесен, след като вече знаят всички букви.
По традиция този ден завършва с вечер на народното творчество „Да обичаме приказките”. Тази инициатива се заражда в библиотеката през 2003 година и се провежда за четвърти път. Благодарение на активността на преподавателите от ОУ „В.Левски” тя се превръща в истински празник за ученици, родители и учители.


Още снимки

ОЩЕ НОВИНИАктуално
Предстоящи събития