A- A+ A
Община Златоград
Официален уеб сайт

Горещ телефон
03071/ 2580

    

Лятната антиСПИН кампания на РЗИ идва в Златоградпетък, 14 Август 2015  637

За второ поредно лято Регионалната здравна инспекция ще проведе акция, насърчаваща безопасната лятна любов на басейн „Еди” в Златоград. Инициативата е в рамките на Националната лятна антиСПИН кампания – 2015 г. На 18 август (вторник) от 10:00 ч. специалисти по профилактика на болестите ще предоставят презервативи и флайъри на посетителите с въпроса „Какъв е твоят статус извън фейсбук? Научи ХИВ-статус си бързо, анонимно и безплатно”, а лаборант на здравната инспекция ще изследва всички желаещи. Тестовете са предоставени по Националната програмата „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”.
По данни на Министерството на здравеопазването към 25 юли 2015 г. общият брой на ХИВ-позитивните лица в страната ни е 2 169, 126 от тях са новорегистрирани. Близо 90% от новорегистрираните хора са се инфектирали по сексуален път – 36% са се заразили при хетеросексуален контакт, 52% – при хомо/бисексуален контакт. Особено тревожно е, че близо 34% от новите случаи са млади хора на възраст под 29 години.
РЗИ – Смолян подчертава, че най-разпространеният начин за предаване на ХИВ/СПИН е сексуалният контакт без презерватив. Съществени за предпазването от инфекцията са наличието на постоянни и верни партньори с проверен ХИВ-статус, избягването на случайни сексуални контакти и използването на презерватив при всеки такъв сексуален контакт.
Изключитевно важно за справянето с вируса на СПИН е това, човек да е наясно със своя ХИВ-статус. Затова ако имате съмнения, че сте били изложени на риск от инфектиране, непременно се тествайте! Препоръчителните изследвания са на първия, третия и шестия месец след необезопасения контакт. Можете да ги направите по време на акцията на здравната инспекция или целогодишно в Кабинета за медицински изследвания на РЗИ – Смолян напълно безплатно и анонимно.


Информацията предостави:
Деница Иванова,
ст. експерт отдел „Профилактика на болестите и промоция на здравето”,
РЗИ – Смолян


ОЩЕ НОВИНИ


петък, 06 Януари 2023
143

Актуално
Предстоящи събития