A- A+ A
Община Златоград
Официален уеб сайт

Горещ телефон
03071/ 2580

    

Лайънс клуб – общност от личностипонеделник, 22 Юни 2009  1493

Лайънс клуб – общност от личности„Лайънс е общност от личности, които имат своята история, своята визия и своите резултати” – това заяви секретарят на Лайънс клуб Смолян Пламен Чингаров при получаване на специалната номинация на клуба от Дистрикт Управителя Лъчезар Бакърджиев. Това стана на официална церемония на Лайънс обществото в България, проведена в хотел “Хилтън”. Проявата бе съпътствана от национална конференция на Дистрикт България, на която се представиха постиженията на Асоциацията в България и на отделните клубове в страната. През годината са сформирани 5 нови клуба със 193 члена, с което членската маса достигна около 800. Верни на своето мото “Ние служим”, движението в страната чрез благотворителни кампании подпомага инициативи, свързани с превенцията от слепота, подпомагане на диабетно болни и лица в нужда. В проявата участваха и Ханс Петер Фишер и Клаус Хаазе – от Международната централа на Движението. Те обявиха, че според класация на Файненшъл таймс, „Лайънс Клуб Интернешънъл е благотворителна организация с най-голям обществен принос по обема на средствата, които разпределя в полза на нуждаещите се”.
Споделени бяха някои от успехите през годината. Асоциацията на Лайънс клубовете в България предостави чрез Български Червен кръст 6 специализирани автомобила „Мерцедес Бенц" със специално оборудване за инвалиди. Всяка от дарените коли има рампа за хора със специфични потребности, 3 инвалидни колички, носилка, аптечка и др. съоръжения. Лайънс клубовете финансираха изграждането на първата Детска психиатрия в Южна България, открита в Пловдив. Отделението е разположено на площ 120 кв.м, като тя разполага с поликлиника и стационар с 8 легла. Дарени са три инкубатора за интензивна грижа за нуждите на Неонатологичното отделение при МБАЛ Русе. Техника за възпроизвеждане на аудио книги и брайлови шахове са осигурени от клуба в Стара Загора, закупена е апаратура за офталмологичен преглед на недоносени бебета във Варна. Настоящият Дистрикт управител дари 20 луксозни костюма на младежите-абитуриенти от социални домове в Силистра, 10 –годишнината на клуба в Пазарджик бе свързана с цялостен ремонт на Младежкия дом и концертната зала в града. Най-мащабната кампания през годината е Програмата "Дари зрение" на Лайънс Интернешънъл, чрез която бе проведен масов скрининг в страната за безплатен очен преглед и диагностика на зрението от очен специалист, като на нуждаещите се предоставят подходящи безплатни очила.
Лайънс клуб Смолян бе номиниран за подкрепата си за дома в Широка лъка, организиране на традиционната Зимна Олимпиада в Пампорово - Лиониада-2009, доброто организационно състояние и съвместните инициативи с Лайънс Клуб- Кьонингщайн, Германия. За Златоград движението се свързва с доставка на оборудване за МБАЛ, подпомагане на деца- сираци и участие в кампанията „Дари зрение”. Очаква се в Златоград да се сформира и самостоятелен Лайънс клуб.


ОЩЕ НОВИНИАктуално
Предстоящи събития