A- A+ A
Община Златоград
Официален уеб сайт

Горещ телефон
03071/ 2580

    

Градът на Делю празнува!сряда, 23 Септември 2009  1818

Градът на Делю празнува!Ежегодно, през месец септември, в Златоград се отбелязват, с многодневна програма, дните, посветени на легендарния Делю войвода. Тази година начало на празничните събития се постави със „Септемврийските литературни дни”, през които се проведе научна конференция, посветена на делото на златоградския писател Станислав Сивриев. На конференцията присъстваха представители на академичната общност от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”, Великотърновския университет „Св.Св. Кирил и Методий”, Съюза на българските писатели.
Идеята на местната власт е тези дни да се превърнат в ежегодно културно събитие с национално значение, в което да се ангажират значими национални институции.
Името Станислав Сивриев винаги е изпълвало с чувство на гордост сърцата на златоградчани.
Майсторът на късия разказ е автор на повече от двайсет книги, критически бележки, статии, мемоарна литература и на едно философско послание: „Като печелим-какво губим”, което никога няма да загуби актуалността си. В своя житейски път Станислав Сивриев остава верен на писателското кредо да казва истината.
По повод възобновяването на септемврийските литературни дни в Златоград, кметът Мирослав Янчев заяви, че ще предложи от следващата година, в културния календар на община Златоград да се учреди награда на името на писателя Станислав Сивриев.
По време на научната конференция областният управител на област Ксанти - Георгиос Павлидис се срещна с кмета на община Златоград, с когото обсъдиха нови възможности за съвместни участия в различни програми на Европейския съюз.

У човек е заложена потребността да се нуждае от герои, от хора, които с делата си показват вярната посока. Такъв пример за всички нас, е Делю хайдутин, завещал ни да носим в сърцата си онази сила и всеотдайност, която ни прави свободни и ни съхранява като българи!
Неговото Свободолюбие, Гордост и Достойнство олицетворяват духа на родопчани, а песента му се превръща в послание на човешката цивилизация към непознатите светове. Защото българските песни са наситени с много чувства, емоции и енергия, която завладява всеки, който ги чуе!
„Делю войвода е златоградският символ на всеотдайност, достойнство и свободолюбие, пример за сила и чест”. С тези думи, кметът Янчев откри Делювите празници и допълни, че „честването на такива дни, ни е особено нужно, за да не забравяме, че от усилията на всеки един от нас зависят успеха и бъдещето на родното място! Защото, когато в изключително важни моменти, всички сме единни в мислите и делата си, тогава може да говорим за напредък”.
Местни самодейци и популярни певци забавляваха жителите и гостите на Златоград. На празничния концерт направи своя дебют златоградската рок-група "BURN", която впечатли публиката със своите изпълнения.
Много гости и туристи посетиха Златоград по време на Делювите празници и останаха впечатлени от ревностната почит на златоградчани към традицията, доказана с възстановката „Един пазарен ден в стария Златоград”. Преоблечени като занаятчии, търговци и абаджии, фотографи и просто като купувачи и зевзеци, организатори и граждани пресъздадоха истинска атмосфера на един пазарен ден от миналия век. С баба си пазаруваше и 11 месечната Ивайла -най-малката златоградчанка, която в автентична носия обикаляше из златоградската чаршия.
Делювите празници завършиха със спортни игри. Проведе се баскетболния турнир за „Купата на Делю войвода”. Тя бе спечелена от отбора на „Бултекс”. Игра се и футболна среща между мъжките отбори на „Вихър – 1965” и „Граничар – Доспат”. Като победата бе категорична за „Вихър – 1965” Златоград.

По случай Деня на независимостта пред паметниците в централната градска част на Златоград бяха положени венци и цветя, в знак на почит към всички герои, жертвали се за по-доброто бъдеще и за съхраняване на българщината. Много златоградчани са били част от това велико дело, дали са живота си за постигането на националната независимост.
Тържественото шествие бе предвождано от оркестър и мажоретен състав.
През празничните дни на 19 и 20 септември 2009 година се отвори временно гранично-пропускателния преход през вр. Костадин, гр. Златоград.
На тези дати от 09.00 часа до 18.00 часа гръцки и български граждани имаха възможност свободно да преминат през Златоград от другата страна на границата. По данни на Гранична полиция през двата дни в двете посоки са преминали повече от 5 000 души.


Още снимки

ОЩЕ НОВИНИАктуално
Предстоящи събития