A- A+ A
Община Златоград
Официален уеб сайт

Горещ телефон
03071/ 2580

    

ЕДНА ГОДИНА ГКПП ЗЛАТОГРАД – КСАНТИпонеделник, 17 Януари 2011  1376

ЕДНА ГОДИНА ГКПП ЗЛАТОГРАД – КСАНТИНа 15 януари 2011 година се навърши една година от откриването на ГКПП Златоград – Ксанти. Отбелязването на годишнината започна с празничен водосвет, отслужен пред параклиса „Св. равноапостоли Константин и Елена” от отец Иван.
В приветствието си, кметът на община Златоград – Мирослав Янчев, заяви, че „доказателство за стратегическото значение на нашия пункт за икономическото развитие на района ни, което бе оценено и от централните власти на България и Гърция, са хилядите пътници, преминали границата през Златоград тази година”. Само за 10 месеца от отварянето на ГКПП край Златоград са преминали над 130 000 МПС и над 400 000 пътници. След края на водосвета всички присъстващи опитаха от курбана, който бе осветен от отец Иван за безаварийно пътуване на всички ползващи пункта.
Гости на това събитие от гръцка страна бяха представителя на Периферия Източна Македония и Тракия за област Ксанти – г-н Фотис Каралидис, заедно с част от съветниците си, както и кметът на община Мики – г-н Мустафа Джукал.
Годишнината бе уважена и от заместник-областния управител на област Смолян – г-н Недялко Славов, както и от много златоградчани и гърци.
По-късно същия ден, кметът на община Златоград даде пресконференция за журналистите, акцентирайки върху това с какво се промени община Златоград след отварянето на ГКПП.
Пред засиления интерес от страна на медиите, кметът Янчев заяви, че още с отварянето на граничния контролно-пропускателен пункт се очертаха няколко положителни тенденции, свързани с развитието на туризма и съживяването на търговията и услугите и от двете страни на границата. Този момент бе отбелязан и от г-н Каралидис, който заяви, че през миналата 2010 година много българи са посетили Беломорието.
Във връзка с увеличения туристо-поток един от въпросите, които поставиха журналистите бе какво прави местната власт, за да запази най-голямата културна ценност, която притежава общината–Стария град. В своя отговор кметът Янчев обясни, че са предприети нужните стъпки, за да се регистрира т.нар. Стар град като групов паметник на културата. Подробно разяснение получиха представителите на медиите и на другия въпрос, който ги вълнуваше-оползотворяването на геотермалната вода. Кметът Янчев изрази оптимизма си, че този изключително важен за местната икономика проект ще получи подкрепата на централната власт, още повече, че се търси финансирането му и от други източници.
Още снимки

ОЩЕ НОВИНИАктуално
Предстоящи събития