A- A+ A
Община Златоград
Официален уеб сайт

Горещ телефон
03071/ 2580

    

ДНЕС ЧЕСТВАМЕ ГОЛЯМА БОГОРОДИЦАчетвъртък, 15 Август 2013  900

ДНЕС ЧЕСТВАМЕ ГОЛЯМА БОГОРОДИЦАНа 15 август Златоград отбеляза един от дванадесетте най-велики християнски празници – Успение на Пресвета Богородица.
В златоградския храм „Успение Богородично” бе отслужена божествена света литургия от свещеник Константин, след което имаше празничен водосвет и благославяне на празничната трапеза.

На празника бяха раздадени предварително осветени от първите плодове за сезона - грозде, дини, както и обредни хлябове за здраве.

В един от най-старите храмове в Родопите, златоградчани и гости на града се помолиха за здраве, за плодородна година, благоденствие и мир.
В народната традиция този ден е популярен като Голяма Богородица.
В своите представи за Божията Майка българинът е съхранил своята дълбока обич и почитание към нейната непорочност, справедливост и вълшебна сила.
Затова Богородица има много превъплъщения. Тя е девицата, заченала от босилена китка и щастлива родилка, пред която цялата природа се поклонила, за да мине с младенеца в ръце. Тя е благодетелката на невести и родилки, които благославя за здраве и многодетство. Тя е, която дава милостиня на сиромашките жени, майки и вдовици, която утешава страдащите, напътства нещастните и безпътни люде.ОЩЕ НОВИНИАктуално
Предстоящи събития