A- A+ A
Община Златоград
Официален уеб сайт

Горещ телефон
03071/ 2580

    

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!събота, 03 Март 2018  2190

Уважаеми жители и гости на Община Златоград,
За мен е чест и удоволствие да ви поздравя по случай Националния празник на Република България. Тази година се навършват 140 години от паметния подвиг на хилядите знайни и незнайни наши сънародници, дали живота си за свободна и независима България.
На 3 март 1878 г. е подписан Санстефанският мирен договор, с който отбелязваме края на една война и поставяне на началото на Третата Българска държава, ново начало за българската нация. За нас българите 3 март е въплъщение на едно ново начало. Свободно и независимо.
Петстотин години българският народ е пазил своята национална идентичност, макар и под иго, за да дойде подвигът и саможертвата по време на Априлското въстание, а малко по-късно извоюваното и изстрадано Освобождение. Помним уроците на историята, грижливо пазейки и предавайки на децата си наследения от предците ни спомен за всеобщата скръб на Клисура и Батак, и на стотици други български селища. Но имаме силата да продължим да гледаме напред! Да бъдем пример за толерантност и уважение към другия!
Честването на трети март е безспорно доказателство, че са живи чувствата на благодарност, преклонение и признателност за великото дело на предците ни. И ние, като техни наследници, сме длъжни с общи усилия да пазим свободата, извоювана с кръв и идеала за национално единство. Въпреки че днес живеем в един материален свят, трети март ни напомня, че няма по-силно оръжие от духовността.
Нека бъдем достойни за славата, която ни е завещана и носим в сърцата си гордия български дух! Нека заедно продължим великото им дело и да чертаем достойно развитието и просперитета на страната ни.
Важно е да почитаме своята история и да не забравяме дните, които ни дават пример за отговорност и патриотизъм. Да не се отказваме от националния идеал, да защитаваме всекидневно свободата си като дух, воля и дела. Народ, който почита и помни миналото си, може уверено да гради своето бъдеще.
Да се доказваме като достойна нация и с чувство на национална гордост уверено да отстояваме новите предизвикателства!
Отговорността за бъдещето на България е наша и наш дълг е да работим за напредъка й.

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!


ОЩЕ НОВИНИАктуално
Предстоящи събития