A- A+ A
Община Златоград
Официален уеб сайт

Горещ телефон
03071/ 2580

    

ЧЕСТИТ ПРАЗНИКпетък, 03 Март 2017  518

ЧЕСТИТ ПРАЗНИКУважаеми съграждани,
уважаеми гости на община Златоград,


Трети март е празник за всички българи, значима дата в историята ни, която помним и почитаме с благодарност. Това е датата, която свързваме с решителната стъпка към възстановяване на независимата българска държава, победата над робството и запазване на националната ни идентичност.
Трети март е ден за дълбок поклон и признателност към хилядите знайни и незнайни бойци, оставили костите си по българските земи. На днешния ден, ние потомците на борците за свобода, нека сведем глави пред тяхната чест, доблест и саможертва.
На 3 март през 1878 г. е подписан Санстефанският мирен договор между Русия и Османската империя, с което се слага краят на Руско-турската война и се поставя началото на Свободна България.
Революционният път на България към Освобождението до Съединението и Независимостта е дълъг и изстрадан. Хиляди нейни дъщери и синове, плащат жестока цена давайки живота си, за да сме свободни днес. Този ден е техен. Подвигът им няма да бъде забравен и българският народ винаги ще се прекланя с благодарност пред тяхната саможертва!
На този ден в съзнанието на всеки един от нас изгряват незабравимите образи на обезсмъртените герои, превърнали се в символи на държавността. Паметни ще останат думите на Апостола на Свободата „Без революция сме загубени во веки веков” и „Близо е времето вече-българинът не ще бъде роб, а свободен”. Тези думи се превръщат в пророчество и отекват в цяла Европа. Последвалата Руско-турската война от 1877 – 1878 г. донася свободата на България, поставя край на Османското владичество и е триумф на историческата справедливост.

Скъпи съграждани,
Нека помним историята!

Днес, 139 години след Освобождението на страната ни от пет вековно османско иго, ние сме свободни, национално независими и горди, че сме българи. И като наследници на Левски, Ботев, и всички знайни и незнайни герои, дали живота си за нашата свобода, да бъдем достойни пазители на българските ценности, да ги предаваме на бъдните поколения.
Длъжни сме да продължим тяхното велико дело, с общи усилия да пазим свободата си, да пазим идеала за национално обединение, за възход и напредък на Отечеството ни.
Отговорността за бъдещето на България е наша и наш дълг е да вървим достойно по пътя на развитието и просперитета.

Поклон пред паметта им!
Честит празник и слава на героите!


ОЩЕ НОВИНИАктуално
Предстоящи събития