A- A+ A
Община Златоград
Официален уеб сайт

Горещ телефон
03071/ 2580

    

Българо-унгарски младежки обмен в Златоградсряда, 18 Август 2010  1245

Българо-унгарски младежки обмен в ЗлатоградНа 09.08.2010 г. Златоград пристигна група от 10 ученици и двама преподаватели от унгарския град Веспрем, участващи в проект „Към нови брегове –Родопите и Трансданубия” по програма „Учене през целия живот”, секторна програма „Коменски”. СОУ”Антим І” Златоград спечели проект за двустранно партньорство, финансиран от Европейския съюз на стойност 11 000 евро и от началото на 2010 г., под ръководството на преподавателя по немски език Елена Кирева, активно работи по плануваните дейности, които са огледални за двете училища. От 9-ти до 19 август младите златоградчани представят резултатите от своите изследвания на региона, в който живеят, празниците и обичаите, народните носии, танци и песни, красотата на Родопите и своя роден град. С доклади, презентации и брошури учениците представят своя роден край. Работният език е немски, като е включен и български езиков курс. Предвижда се крайните продукти да бъдат представени пред обществеността в последния ден от престоя в Златоград, на 18.08.2010 г. в кино „Фокус”.
Дейността „България се представя” се проведе в залата на Общински съвет,където участниците бяха посрещнати от председателя–Пламен Чингаров.Той изрази задоволство от успешното представяне на младите хора, подари им брошури и други материали за Златоград и се включи в работата им. Поздравления поднесе и кмета на община Златоград-Мирослав Янчев, който им пожела да продължат контактите си и разширят броя на участващите страни. Унгарската група бе приятно изненадана от вниманието и отношението на местната власт.
По време на проведената двудневна екскурзия гостите бяха впечатлени от природата и забележителностите на Родопите.
В Етнографски ареален комплекс- Златоград участниците се потопиха в духа на традициите, пожелаха да облекат народни носии, с желание играха български народни танци. Танцьори от групата изпълниха „Задявка” и заедно с унгарските си партньори участваха във възстановка на златоградска сватба. Проучването на обичаите и подготовката за нея извършиха предварително, под ръководството на преподавателя Румен Ушев. Празничната атмосфера и настроение привлече родители, много жители и туристи на Златоград.
Унгарските ученици са топло приети в семействата на българските си приятели, което е добра предпоставка за задълбочаване на познанията и обогатяване на представите за Родопите и Златоград, както и за създаване на автентична среда. През месец септември предстои ученически обмен и в унгарския град Веспрем. Дейностите по проекта продължават и през 2011 г.


ОЩЕ НОВИНИАктуално
Предстоящи събития