A- A+ A
Община Златоград
Официален уеб сайт

Горещ телефон
03071/ 2580

    

50 години баскетбол в Златоградсряда, 09 Юни 2010  1451

50 години баскетбол в Златоград След поредица от прояви – спортни срещи, изложба, посветена на 50 години баскетбол в Златоград, в събота беше представена и книгата, написана от Румен Ушев -треньор на републиканските първенци по баскетбол. Учениците от СОУ „Антим I” наскоро станаха шампиони в Републиканския ученически финал по баскетбол за момчета 5-7 клас с убедителна победа 73:57 над отбора на гр. Пазарджик.
Залата на Сивриева къща в ЕАК се оказа тясна да събере бивши баскетболисти, треньори, спортни деятели, съмишленици , младежи, дошли на представянето на книгата. Златоград е с традиции в този спорт, много поколения са свързани с баскетбола и все още пазят вълнуващи спомени, свързани с тази игра, която пълнеше спортната площадка през годините, а днес тази традиция намира продължение в лицето на възпитаниците на СОУ „Антим I”, които завоюваха големи успехи.
С голям интерес и емоция премина и срещата на ветераните, за която пристигнаха бивши състезатели в този спорт, донесли спортни успехи на града ни.
За книгата „50 години баскетбол в Златоград”, говори авторът Румен Ушев, който с вълнение разказа за издирвателската дейност, която е извършил, благодари на хората, които са му помогнали да осъществи тази своя идея – днес, баскетболът в Златоград да има своя история. Гост на представянето беше проф. Райна Бърдарева- преподавател в НСА, автор на книга за историята на олимпийското движение в България и Станко Стоянов-координатор на Българската федерация по баскетбол. Специално за юбилея, в града пристигнаха днешната гордост на града ни –състезателите от Националната баскетболна лига: Асен Саралийски, състезател в отбора на „Черноморец” и балкански шампион в отбора на "Рилски спортист" за миналата година и Лъчезар Лападжов, състезател на „Овергаз”. Свои преживявания, вълнения и пожелания към автора споделиха: Недялко Славов – заместник -областен управител на област Смолян, ученик на Румен Ушев, Марин Николов- завършил НСА, бивш треньор на „Локомотив София” и „Кремиковци” –жени, започнал спортна кариера като ученик в Златоград, Жечка Хаджийска- директор на СОУ „Антим I” и инж. Александър Митушев, човекът, който финансово подкрепя развитието на баскетбола в Златоград.
Книгата на Румен Ушев е третата от поредицата книги за спорта в нашия град, чието начало постави Антон Кюртев със своите две книги „Спортът в Златоград /1935 – 2000/” изд. 2003 г.и „Автограф за шампиони” 2006 г. Господин Кюртев поздрави колегата си по професия и перо - господин Ушев и сподели, че той най- добре знае зад тези страници какъв голям труд се крие.
По повод 50 години баскетбол в Златоград, кметът на Община Златоград-Мирослав Янчев връчи плакети на бивши и настоящи треньори, състезатели, спортни деятели, граждани, дали много за развитието на този спорт в града.


Още снимки

ОЩЕ НОВИНИ


понеделник, 21 Ноември 2022
46
понеделник, 21 Ноември 2022
57

Актуално
Предстоящи събития