A- A+ A
Община Златоград
Официален уеб сайт

Горещ телефон
03071/ 2580

    

105 години независима България!неделя, 22 Септември 2013  898

Уважаеми съграждани,

За мен е голяма чест, като кмет на община Златоград, да Ви поздравя с Деня на Независимостта!

Датата 22 септември 1908 година завинаги остава в българската история като един от моментите, в които българският политически елит показва завидни умения и възползвайки се от благоприятната международна обстановка успява да извлече максимума за държавата, който в този момент е обвяването на независимостта на България.

Историята помни Освобождението, Сан Стефанска България – идеалът на милиони българи, Съединението през 1885 година, след което България започва да се развива с темпове, които удивяват целия свят, а доказателство за това е, че някои западни анализатори започват да я наричат Япония на Балканите. Възходът на младата държава е всестранен – и в областта на икономиката, и на образованието, и на културата, и на военното дело.

На 22 септември 1908г. при подобаваща тържественост независимостта на България е обявена в църквата ” Свети Четиридесет Мъченици” в град Търново. Там в присъствието на министрите пред събралата се тълпа Фердинанд прочита предварително подготвения манифест. Целият български народ ликува. България вече е равноправно царство.
Обявяването на независимостта е едно от най- големите постижения на дипломацията ни. Този акт е сред един от онези моменти, които трябва да помним, и с които трябва да се гордеем.


Поклон пред всички, които са дали своя принос, за да я има свободна България.


Честит празник!


ОЩЕ НОВИНИАктуално
Предстоящи събития