A- A+ A
Община Златоград
Официален уеб сайт

Горещ телефон
03071/ 2580

    

103 години от Освобождението на Златоградпонеделник, 23 Ноември 2015  833

103 години от Освобождението на ЗлатоградНа 21 ноември 2015г., с тържествени чествания, Златоград отбеляза 103 години от Освобождението си.
Празничният ден започна с откриване на археологическа музейна експозиция към Етнографския музей и неговото преобразуване от Етнографски в Археолого-етнографски: с модерна етнографска експозиция с експонати от бита, с нова възрожденска стая, с традиционна стая за младоженско семейство. Там е разположена и новата археологическа експозиция с експонати от региона на Златоград и скалния култов комплекс край Златоград. Рицарската експозиция, която също е поместена в музея, изобразява преминаването на Четвърти кръстоносен поход през нашите земи, както и свидетелства за гибелта на Бонифаций Монферадски в тогавашните български земи, край днешното село Термес. Артефактите доказват наличие на цивилизация отпреди хилядолетия.
Учениците от Общински детски комплекс в Златоград почетоха паметта на загиналите за Освобождението на Златоград и поднесоха цветя пред паметника „Братя Родопски”.
В знак на признателност към загиналите венци и цветя на паметниците и паметните плочи в Златоград поднесоха Министърът на отбраната, Кметът на общината, общинските съветници, Областният управител на Област Смолян, 101 Алпийски батальон, политически партии, големите предприятия в общината, всички публични институции на територията на общината, както и много граждани и гости на града.
Местната власт на побратимената гръцка Община Нестос за пореден път уважи поканата на Кмета на Община Златоград и начело с Кмета Цобанопулос присъства на отбелязването на паметната дата за града ни.
Тържествената проверка-заря, с участието на 101 Алпийски батальон Смолян, Военен духов оркестър гр. Пловдив и отряди от ученици на СОУ „Антим І”, ПГ „Христо Ботев” и ОУ „Васил Левски” гр. Златоград, сложи край на празничните мероприятия.


Още снимки

ОЩЕ НОВИНИАктуално
Предстоящи събития