ТРАНСПОРТ

До региона на Златогорад, както в цялата планина Родопи, можете да стигнете само с кола или автобус.

Пътят от София за Златоград през Смолян е много по-кратък (282 км), но се пътува значително по-бавно заради многото завои по дългия планински път, разходът на гориво е по-голям. Пътят през Кърджали е 370 км., но е по-хубав като настилка, завоите са малко, основно след Джебел, и се спестява гориво. И по двата маршрута се пътува средно за 3,30 – 3,45 часа, без да смятаме почивките.

НАСТАНЯВАНЕ
В Златоград можете да отседнете в модерен и уютен семеен хотел или къща за гости в старинен стил. Някои от къщите в Етнографския ареален комлекс, които са паметници на културата, също приемат гости. Възрожденската атмосфера е съчетана с модерни условия, отговарящи на всички изисквания на съвременните туристи.

РЕСТОРАНТИ И КАФЕНЕТА
Десетки кафенета, механи и ресторанти предлагат вкусни родопски гозби и традиционна българска кухня. Не пропускайте да опитате „въртяното кафе”, което се приготвя в джезве на пясък. В Златоград се намира и най-голямата и
модерна дискотека в Южна България

 ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА ЕКОТУРИЗЪМ И КУЛТУРЕН ТУРИЗЪМ

Сърцето на Златоград е неговият Етнографски ареален комплекс. Той е един от 100-те национални туристически обекта. В архитектурния резерват могат да бъдат видени историко-етнографска музейна експозиция, шест занаятчийски работилници, валявица, тепавица и воденица.

Районът на Златоград дава възможност да съчетаете екотуризма с културния туризъм. Планинската разходка ще ви отведе до забележителни архитектурни паметници и отрития на археологическата наука. Четири екопътеки, три велоалеи, две археологически пътеки ви водят по стъпките на Делю войвода, до тракийското светилище Белите камъни или тракийски светилища, гробници и жертвеници край с. Бенковски, до старинни църкви и параклиси.

Златоградският регион е рай за любителите на лова, риболова и фотосафарито. Шест реки и два язовира. Вековни широколистни и иглолистни гори, най-старият кестен - на 278 години. Изключително биологично разнообразие, множество защитени растителни и животински видове.

За повече информация посетете туристическия портал на Златоград:
www.zlatograd.bg
Туристически инфо център:
(03071) 2169, 2575