НОВИНИ


Двойно повече преминали за година през ГКПП-Златоград
[15 Януари 2012]Почти двойно повече са преминалите през ГКПП-Златоград през 2011 г. спрямо предходната година, съобщи кметът на най-южния ни град Мирослав Янчев. На 15 януари се навършиха точно две години от отварянето на пункта през българо-гръцката граница при връх Костадин над Златоград. Пунктът беше открит на тази дата преди две години от премиерите на България и Гърция.
Двегодишният юбилей беше отбелязан с водосвет на границата, отслужен от местния свещеник отец Константин.
По данни на Гранична полиция през 2011 г. през пункта са преминали 730 000 души и 250 000 МПС, докато през 2010 г. са преминали 420 000 души и 130 000 МПС. "Ръстът на туристи се оказа антикризисната ни мярка, заради която общината не само се спаси в кризата, но съживи и региона", каза Янчев. Той отчете, че сега вече може да се говори за траен интерес от гърците от близките населени места до Златоград за правене на общ бизнес.
Това заедно с факта, че по новия път не са ставали тежки ПТП-та говорело само за положителен ефект от отварянето на пункта. "Двойно повече са се увеличили гръцките туристи в Пампорово след отварянето на пункта при Златоград", отчете и шефът на Регионалната туристическа асоциация "Родопи" Пантелей Мемцов.
След отварянето на пункта през първата година гърците идвали на ски първоначално само за уикендите и празниците, сега обаче започнали да планират по дълги ски ваканции от по 5-7 дни. Средно по 400-500 гърци идват през уикендите в Пампорово, казва Мемцов. Отделно голяма част от тях ходят само до Златоград, а други си правят екскурзии из Родопите през новия пункт. С отварянето на пункта нашенци пък масово ходят на море през лятото по плажовете на Кавала, Тасос и крайбрежието наоколо.

(източник –www.trud.bg)

Новината е посетена: 1147 пъти