НОВИНИ


ЕДНА ГОДИНА ГКПП ЗЛАТОГРАД – КСАНТИ
[15 Януари 2011]На 15 януари 2011 година се навърши една година от откриването на ГКПП Златоград, свързващ Златоград и Ксанти. Отбелязването на годишнината започна с празничен водосвет, отслужен пред параклиса „Св. равноапостоли Константин и Елена” от отец Иван. Доказателство за стратегическото значение на златоградския пункт за икономическото развитие на района, което бе оценено и от централните власти на България и Гърция, са хилядите пътници, преминали границата през Златоград тази година. Само за 10 месеца от отварянето на ГКПП край Златоград са преминали над 130 000 МПС и над 400 000 пътници. На пътния участък за този период не е констатирано нито едно тежко ПТП.
Гости на това събитие от гръцка страна бяха представителя на Периферия Източна Македония и Тракия за област Ксанти – г-н Фотис Каралидис, заедно с част от съветниците си, както и кметът на община Мики – г-н Мустафа Джукал.
Годишнината бе уважена и от заместник-областния управител на област Смолян – г-н Недялко Славов, както и от много златоградчани и гърци.
По-късно същия ден, кметът на община Златоград даде пресконференция за журналистите, акцентирайки върху това с какво се промени община Златоград след отварянето на ГКПП. Още с отварянето на граничния контролно-пропускателен пункт се очертаха няколко положителни тенденции, свързани с развитието на туризма и съживяването на търговията и услугите и от двете страни на границата. Този момент бе отбелязан и от г-н Каралидис, който заяви, че през миналата 2010 година много българи са посетили Беломорието.

Новината е посетена: 2131 пъти