A- A+ A
Община Златоград
Официален уеб сайт

Горещ телефон
03071/ 2580

    

ЗЛАТОГРАД ОТБЕЛЯЗА 99-ГОДИШНИНАТА ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО СИвторник, 22 Ноември 2011  1075

ЗЛАТОГРАД ОТБЕЛЯЗА 99-ГОДИШНИНАТА ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО СИНа 21ноември 2011г., Златоград отбеляза 99 години от Освобождението си. Преди почти век, на същата тази дата, местната управа на Златоград заседава нарочно, за да уточни деня на освобождението и определи неговото празнуване, което е уникално събитие не само в родопската, но и в националната история. В протокол №5 от 13 ноември /стар стил/1912 година пише: „В днешното си заседание тричленната комисия остана много доволна от извършеното велико за Даръ-дере събитие – осветяването на първото българско трицветно знаме, реши за назидание на бъдното поколение и за вечен спомен на освобождението ни от петвековното робство да назначи нарочен ден, в който всяка година да се празнува от всички даръдерци като местен народен празник.”
В знак на признателност и почит към всички, жертвали живота си за свободата, на паметниците в града бяха поднесени венци и цветя от различни институции – Общинска администрация, Общински съвет, Дирекция „Бюро по труда”, „Ротари клуб Златоград-Неделино”, общински училища, „Горубсо-Златоград” АД, Държавно горско стопанство-Златоград, РУ „Полиция”-Златоград, ГПУ-Златоград, „Бултекс” ООД.
Празникът бе почетен от много златоградчани и гости на града. След тържествения ритуал, свързан с поднасяне на венци и цветя на паметниците в Златоград, празничните мероприятия продължиха в голямата зала на ОНЧ „Просвета-1908” с изпълненията на златоградски самодейни състави и зрелищен концерт на Ансамбъл „Българе”.
Официални гости на събитието бяха народните представители – г-жа Дариткова и г-н Славов, както и заместник-кмета на побратимената на Златоград гръцка община Нестос – г-н Камбурис.
Приветствие към златоградчани отправи кметът на общината – Мирослав Янчев, който заяви в речта си, че всички ние трябва „да последваме примера на нашите предци, а именно да бъдем последователни и с общи усилия да работим за просперитета на Златоград, за да постигнем предначертаните цели.”
Поздравления към всички златоградчани отправиха народният представител Недялко Славов и заместник-кметът на гръцката община Нестос.


Още снимки

ОЩЕ НОВИНИ


понеделник, 06 Юни 2022
47

Актуално
Предстоящи събития