A- A+ A
Община Златоград
Официален уеб сайт

Горещ телефон
03071/ 2580

    

Златоград отбеляза 144 години от първото си освобождениепонеделник, 31 Януари 2022  79

Златоград отбеляза 144 години от първото си освобождение

Уважаеми жители на Община Златоград,

Днес отбелязваме 144 години от първото освобождение на Златоград.
В Нашевската къща, през 1878 година е отседнал, след дългия освободителен поход, руският генерал Пьотър Александрович Черевин. Хрониката на тогавашните събития очертава пътя на русите освободители през Павелско, Рожен, Пашмакли /Смолян/, Устово през Палас към Даръ дере.
Знае се със сигурност, че на 31 януари, „сахатят на 8 и половина по турски”, както пише неизвестният даръдерец в молитвеника си, съхранен и днес в златоградския музей, русите са вече при нас. Знае се също, че на 1 февруари в града ни пристига и останалата част от Казашката бригада на генерала, и именно тук, след 7-дневен непрекъснат поход, се съединява цялата и през Адакьой, днешно Островец, се отправя към Беломорието, по следите на отстъпващите османски орди.
    Това е накратко нашата част от освободителния поход на ген. Черевин, пред чиято паметна плоча се покланяме днес.
 Този ден поставя началото на онзи свободен Златоград, на който историята е отредила да се намира на кръстопът - икономически, политически и културен.
 Това е светлината, която до 1912 година подкрепя нашите деди в делата и в борбата за свобода и независимост. 
Нека продължим да съхраняваме българския дух и идеали, нека помним и славим имената на героите, загинали за свободата на града ни!
Поклон пред светлата памет на освободителя на Златоград и Родопите – генерал-майор Пьотър Александрович Черевин и на всички, дали живота си на полето на честта за свободата на България.


ОЩЕ НОВИНИ


понеделник, 06 Юни 2022
51

Актуално
Предстоящи събития