A- A+ A
Община Златоград
Официален уеб сайт

Горещ телефон
03071/ 2580

    

Златоград и Хрисуполис празнуват заедно



петък, 17 Юли 2009  2498

Златоград и Хрисуполис празнуват заедноПо покана на кмета на побратимения на Златоград гръцки град – Савас Михаилидис, общински съветници от Златоград, водени от кмета Янчев, посетиха на 13 и 14 юли Хрисуполис, където взеха участие в празничните мероприятия. Проявите са част от ежегодната културна програма, която община Хрисуполис организира съвместно с културните институции от района и местни фолклорни групи.
Проведени бяха няколко работни срещи, на които представителите на двете побратимени общини за пореден път подчертаха значението на дългогодишното сътрудничество между двата побратимени града, както и изразиха готовност за обмяна на опит и идеи за по-качествено усвояване на средствата от Европейския съюз.
На втория ден от визитата в Гърция, общински съвет Златоград проведе официално заседание в заседателната зала на общинския съвет на Хрисуполис. На заседанието Председателят на ОбС - г-н Чингаров, в присъствието на гръцки медии, информира за решението да се удостои със званието „Почетен гражданин” на Златоград и да се даде „Ключа на града” на г-н Михаилидис за особени заслуги в поддържането на традиционните връзки на взаимосътрудничество между двата побратимени града.
Кметът Янчев заяви в своето изказване, че когато радостните моменти от живота на един народ се поделят с неговите приятели, удовлетворението е двойно. Изрази надежда, че на ниво местна власт, приятелството между Златоград и Хрисуполис ще продължи да съществува и занапред.
Във визитата на кмета на община Златоград в Гърция, бе включена и среща с областния управител на област Ксанти. Господин Павлидис посрещна Мирослав Янчев и Пламен Чингаров в своя кабинет, където обсъждаха значими проекти и идеи за общи, трансгранични действия, използвайки различни програми на Европейския съюз. Още веднъж, от страна на гръцкия политик и почетен гражданин на Златоград, бе изразена готовността за сътрудничество по двата приоритетни за общината ни проекта: Използването на геотермалната вода, която се намира в трансграничното геотермално находище Ерма река – Елидже и осигуряването на транспортна връзка между България и Гърция през вр. Костадин. Г-н Павлидис увери, че пътят ще бъде изграден, но по-важното е в настоящия момент да се активират политическите сили за подписване на споразумение за отваряне на граничен преход през Златоград.
На раздяла, областният управител поздрави кметът Янчев за победата на ПП ГЕРБ и изрази надежда, че при създалата си политическа ситуация, ще се реализират по-бързо важните, за общините от двете страни на границата, проекти.


Още снимки

ОЩЕ НОВИНИ



Актуално
Предстоящи събития