A- A+ A
Община Златоград
Официален уеб сайт

Горещ телефон
03071/ 2580

    

В Златоград се разработват нови туристически атракциипетък, 04 Октомври 2013  1260

На 4, 5 и 6 октомври 2013 г. в гр. Златоград се провеждат серия от културни събития и прояви в реставрираните във възрожденски стил туристически обекти - Чалъкова къща, Взаимното Училище и Музея на съобщенията.
Събитията се организират в рамките на проект „Повишаване на туристическата атрактивност на Златоград», финансиран по Оперативна програма «Регионално развитие», изпълняван от община Златоград.
Програмата през трите дни е изключително разнообразна и включва представяне на стари градски традиции „На бяло сладко в Златоград”, два фолклорни концерта, възстановка на един учебен час на тема „История на моя роден край” във Взаимното училище и пресъздаване на традиционна родопска сватба отпреди 100 години.
Събитията имат за цел да дадат начало на нов модел за туристическа културна анимация, базиран на промотиране на културно-историческото наследство, просветното дело в района и на характерни местни традиции и обичаи.
Възстановката на родопската сватба с всички, изпълнявани навремето в Даръдере (днешен Златоград) обичаи и ритуали е първо по рода си събитие за град Златоград, което има за цел да привлече и други млади двойки да се врекат във вярност по родопски.
Сценарият за нейното провеждане е разработен по разкази на местните хора, а участници ще бъдат реална двойка младоженци, избрали да се венчаят именно по родопски. Смисълът е в разкриването на дълбоката символика в ритуалите от родопската сватба, изваждането им от забвение и предаването им на поколенията.
Всички събития са отворени за широката публика. По време на тяхното провеждане гостите ще могат да опитат и някои от местните специалитети, да се насладят на звуците на родопската гайда и тъпан, на автентичната възрожденска архитектура и бит в района на промотираните туристически атракции.


ПРИЛОЖЕНИE:
Програма


ОЩЕ НОВИНИАктуално
Предстоящи събития