A- A+ A
Община Златоград
Официален уеб сайт
Търси

Горещ телефон
03071/ 2580

    

Световен ден на книгата и авторското правосряда, 27 Април 2011  955

Световен ден на книгата и авторското право Утвърдена традиция стана отбелязването на Световния ден на книгата и авторското право от библиотеката при ОНЧ ”Просвета - 1908” гр. Златоград. През тази година проявите продължиха два дни – 20 и 21 април 2011 година.
Първият ден, първокласници от ОУ „Васил Левски” гр. Златоград, чуха беседа за библиотеката и книгата. Всички получиха като подарък своята първа книжка от издателство „Фют”, които са партньори в проявите през тази година. По-късно учениците от трети клас участваха във Вечер на народното творчество „Да обичаме приказките”. Участници и гости се потопиха в света на приказките чрез драматизациите, песните и гатанките. Представена беше и презентация, която направи ретроспекция на 6 годишната история на мероприятието, подготвена от ОУ ”Васил Левски” гр. Златоград.
На следващият ден, в читалнята на библиотеката, започна Маратон на четенето. Той беше открит с най-малките дечица от двете детски градини, на които по-големите ученици четоха приказки. По-късно деца и младежи от Дневен център за деца с увреждания ”Зора” гр. Златоград, участваха в Маратона, който приключи с подаръци книги от издателство „Фют”.
След обяд в четенето се включиха ученици и учители от СОУ ”Антим I” гр. Златоград, които четоха на български, руски, немски, гръцки и английски език. Също така бе представено и лично творчество на ученици и учители. В Маратона взеха участие представители от Общинска администрация и Общински съвет.
Проявите посветени на книгата завършиха с литературна среща ”Родопа зове към върховете”, с писателите Никола Гигов и Елена Хайтова. Срещата протече вълнуващо и емоционално. Със Златоградски валс и Дельовата песен, изпълнени от Групата за стари градски песни ”Златен полъх”, златоградчани посрещнаха гостите. Творците говориха за Орфей, Дельо войвода, за литературните колоси Станислав Сивриев и Николай Хайтов, за своите творческите постижения и търсения.
С голям концерт под наслов „Акрани и приятели” на 21 април 2011 г. ОНЧ ”Просвета - 1908” отбеляза и 5 г. от създаването на танцов състав „Акрани”. В него освен танцьорите от „Акрани”, взеха участие и детски танцов състав ”Звънче”, клуб „Хоро”, с ръководител Даниела Тасева, танцов състав ”Мераклийче” с ръководител Румен Ушев към СОУ ”Антим I”.
Гости на концерта бяха танцьорите и певците от ОДК гр. Чепеларе. Поздравления и цветя, младите танцьори получиха от заместник-областния управител на област Смолян - Недялко Славов, кмета на община Залтоград - Мирослав Янчев, директора на СОУ ”Антим I” - Жечка Хаджийска, председателя на читалищното настоятелство Пламен Чингаров, бизнесмена Александър Митушев и клуб „Хоро”.


Още снимки

ОЩЕ НОВИНИ


сряда, 16 Юни 2021
27
сряда, 16 Юни 2021
26
петък, 11 Юни 2021
47

Актуално
Предстоящи събития