A- A+ A
Община Златоград
Официален уеб сайт

Горещ телефон
03071/ 2580

    

Стартираха строителните дейности на още два проекта в община Златоградпонеделник, 25 Юни 2012  1408

Стартираха строителните дейности на още два проекта в община ЗлатоградДнес, 25.06.2012 г., в Златоград се направи първа копка на един от най-значимите инфраструктурни проекти, част от комуникационното трасе, обединяващо движението на автомобили от областните градове Смолян и Кърджали към Република Гърция. Изпълнението на проект “Изграждане на комуникационно трасе Златоград-Термес-Ксанти” се осъществява от община Златоград в партньорство с гръцката периферия Източна Македония и Тракия, с финансовата подкрепа на Оперативна Програма за Европейско териториално сътрудничество Гърция-България 2007-2013 г. Инвестицията е на стойност 1 887 403,91 евро, като за гръцкия ни партньор бюджетът е 91 763.20 евро. 1 604 293,32 евро е финансовата помощ на Европейския съюз, предоставена от Европейския фонд за регионално развитие, чрез оперативна програма „Европейско териториално сътрудничество Гърция-България 2007-2013 г.”, а 283 110,59 евро е националното съфинансиране от държавните бюджети на Република България и Република Гърция.

С отварянето на ГКПП Златоград-Ксанти община Златоград се превърна във входно-изходна точка за България. Това изправя местната власт пред повече ангажименти и отговорности, относно осигуряването на качествена инфраструктура.
Увеличеният пътнико-поток наложи да се създаде нова организация на движението, така че да се осигурят безопасни условия за преминаване на хора и автомобили.

С оглед осигуряването на такава организация, особено необходима след отваряне на граничния преход и въвеждане в експлоатация на международния път Златоград-Термес-Ксанти, община Златоград възложи изготвянето на Схема за Градоустройствено комуникационно трасе. Част от това трасе е и предвиденият за изграждане участък по посочения по-горе проект. С неговата реализация ще се благоустрои съществуващата пътна инфраструктура в центъра на града и ще се осигури нормално движение на автомобилния трафик. Предвидени са дейности, свързани с изграждане на паркинг и на два моста, част от подхода към Република Гърция. Това е първият етап от реализацията на Комуникационното трасе Златоград-Ксанти.
С изпълнението и на този проект изцяло ще се осъществи идеята на местната власт за нова визия и благоустрояване на общинския център, съгласно Концепцията за развитие на централната градска част, обсъдена с жителите на всички квартали на Златоград.
Строителните дейности ще се изпълняват от Сдружение „Крис МТ - Строител”. Очаква се до края на м. октомври тази година да бъде открит този нов обект в община Златоград.
Размерът на одобрените СМР е 2 677 651.94 лв. с ДДС.
В своето обръщение към присъстващите, кметът Янчев заяви, че месец юни е стартов месец за много от важните строителни проекти на община Златоград, които са факт, благодарение на усилената работа на кметския екип през изминалия мандат. "Обещаното преди една година вече се случва", продължи кметът и допълни, че е изключително удовлетворен от това, че в община Златоград започва да се гради!
Народният представител Недялко Славов и областният управител инж. Стефан Стайков също поздравиха златоградчани и пожелаха успешно изпълнение на проекта.

По-късно същия ден бе даден старт и на още един от одобрените проекти на община Златоград - Реконструкция и доизграждане на водопроводната мрежа в с. Долен, който се изпълнява с финансовата подкрепа на Програма за развитие на селските райони.


Още снимки

ОЩЕ НОВИНИ


петък, 06 Януари 2023
143

Актуално
Предстоящи събития