A- A+ A
Община Златоград
Официален уеб сайт

Горещ телефон
03071/ 2580

    

Старото училище с камбанарията вече е декларирано за недвижима културна ценностпонеделник, 29 Август 2011  1091

Старото училище с камбанарията вече е декларирано за недвижима културна ценностСъс Заповед № РД 9Д-0008 от 25.07.2011 година, Министърът на културата - господин Вежди Рашидов, декларира като единична архитектурно-строителна недвижима културна ценност с категория „местно значение” Старото училище с камбанарията.
Училището с часовникова кула и камбанария е четвъртото в гр. Златоград. То е естествен приемник на образователното дело, започнало с откриването на Килийно училище в Стоянковата къща през 1830 година, продължило в нарочно построената за целта сграда в двора на църквата „Успение Богородично” /1834 г./ и преминало в светско образование в едно от първите български светски взаимни училища, създадено през 1852 г. Съхранената възрожденска традиция след освобождението заражда идеята за изграждане на нова голяма и модерна сграда за общоградско училище. Строителството започнало с доброволните средства и труд на златоградчани през октомври 1931 г. На 14 октомври 1934 г. е завършен първия етап на новата сграда и веднага започнали учебни занятия.
Сградата носи белезите на архитектурата на 30-те години на ХХ век. Особеното при нея е необичайното използване на един иначе традиционен за българското възраждане архитектурен обем – часовниковата кула, която тук е запазила своята структура и външен облик, но е придобила нова смислова натовареност. Тук тя е призвана да допринесе за създаването на представителен и тържествен вид на сграда, на която обществото е отредило да приюти особено важна функция – образование.


ОЩЕ НОВИНИ


понеделник, 06 Юни 2022
47

Актуално
Предстоящи събития