A- A+ A
Община Златоград
Официален уеб сайт

Горещ телефон
03071/ 2580

    

С тържествени чествания Златоград отбеляза 105 години от Освобождението сисряда, 22 Ноември 2017  807

С тържествени чествания Златоград отбеляза 105 години от Освобождението сиНа 21.11.2017г. се навършват 105 години от Освобождението на Златоградския край от османско робство и осветяването на първото българско знаме тук.
Празничният ден започна с Форум на тема „Десет години членство на България в ЕС и популяризиране на приоритетите на българското председателство на Съвета на ЕС”, който е част от дейностите, включени в Работната програма за 2017 г. на Комуникационната стратегия на Република България за Европейския Съюз, на национално и областно ниво. Форумът бе организиран от Областна администрация Смолян, в партньорство с Община Златоград. Областният управител Недялко Славов представи една от основните политики на правителството в настоящия управленски мандат – Българското председателство на Съвета на Европейския съюз.
На свой ред, кметът - Мирослав Янчев представи опита на Община Златоград при реализиране на проекти по ОП „Региони в растеж” 2014-2020, като презентира постигнатите резултати и обновения облик на града с помощта на средства от Европейския съюз.
Представител на холандския бизнес, който развива бизнес в България от години, сподели по време на дискусията предизвикателствата и възможностите за развитие на бизнес в България.. Той отбеляза, че членството на страната ни в ЕС, новоизградената и обновена през последните години инфраструктура в България, подобрява значително условията за развитие на бизнес и е предпоставка за привличане на чуждестранни инвестиции.
На Тържествено заседание на Общински съвет Златоград бяха отличени изявени ученици от общината, представили родното ни място на национално ниво през 2017 г. Със звание „Почетен гражданин на град Златоград” бе удостоен проф. Николай Овчаров, който участва активно в обществения и културен живот на град Златоград и лобира за местните интереси пред държавните институции.
На празника на Златоград, кметът на Общината, заедно с Валя Балканска, проф. Николай Овчаров, Христо Димитров от сдружение „Пазители на българщината”, Ангел Каравланов – скулптор, откриха Паметника „Златоград и Космоса”, посветена на 240 години от рождението на легендарния хайдутин Делю войвода и 40 години от изпращането на златоградската песен „Излел е Делю хайдутин” в Космоса, изпълнена от Валя Балканска.
Почитайки паметта на героите, венци и цветя поднесоха Община Златоград, областният управител на Област Смолян, 101 Алпийски батальон, политически партии, големите предприятия в общината, всички публични институции на територията на общината, както и много граждани и гости на града.
Тържествената заря-проверка, с участието на 101 Алпийски батальон Смолян, Военен духов оркестър гр. Пловдив и отряди от ученици на СУ „Антим І” и ОУ „Васил Левски” гр. Златоград, сложи край на празничните мероприятия.


Още снимки

ОЩЕ НОВИНИАктуално
Предстоящи събития