A- A+ A
Община Златоград
Официален уеб сайт

Горещ телефон
03071/ 2580

    

Отваря се временно гранично-пропускателния преход през връх Костадин.сряда, 20 Май 2009  1757

Отваря се временно гранично-пропускателния преход през връх Костадин.На 23 и 24 май 2009 година се отваря временно гранично-пропускателния преход през вр. Костадин, гр. Златоград. Това стана ясно вчера на срещите, проведени в Ксанти, между кмета на община Златоград – Мирослав Янчев, областния управител на област Ксанти-г-н Павлидис и представители на полицейско управление в Ксанти.
Причината за временното „отваряне” на границата е българо-гръцкият трансграничен събор, който за четвърта поредна година ще се проведе край параклиса „Свети Равноапостоли Константин и Елена” край връх Костадин.
На този събор ще бъдат удостоени със званието „Почетен гражданин на Златоград” и ще бъде връчен Ключа на Златоград на областния управител на област Ксанти-г-н Павлидис и на зам.министъра на МРРБ – г-н Михалевски.
За първа година на събора ще вземат участие и гръцки изпълнители, които заедно със златоградски самодейци ще представят, на събралата се общественост, обща музикална програма.
По инициатива на кмета на община Златоград - Мирослав Янчев и с подкрепата на началника на Регионална гранична служба Смолян - комисар Тодор Георгиев за първи път ще бъде разрешено, в дните, когато се провежда този събор, свободното преминаване на български и гръцки жители през границата край Златоград. Посланикът на Република Гърция в София, г-жа Куманаку информира кмета на община Златоград за положителното становище на гръцките власти, относно преминаването на граждани през вр. Костадин в исканите дни.
На 23 май след 15.00 часа до 20.00 часа гръцки граждани ще имат възможност да посетят Златоград, като за целта общинска администрация Златоград е организирала превоза им с автобуси до центъра на града. На следващия ден-24 май, български граждани ще могат да посетят минералните бани в Термес от 08.00 часа до 20.00 часа, използвайки собствен превоз.
Всички, които желаят да преминатq в упоменатите дни българо-гръцката граница, трябва да спазват следните ИЗИСКВАНИЯ за преминаване през временен граничен пункт в района на параклиса „Свети Равноапостоли Константин и Елена” край връх Костадин:
1. Временният пункт ще работи от 08.00 часа до 20.00 часа на 24.05.2009 година и в двете посоки. Преди 08.00 часа и след 20.00 часа пунктът няма да работи и лица няма да се пропускат. След 20.00 часа преминаването през границата ще се извършва през официалните ГКПП на българо-гръцката граница.
2. За преминаване през границата е необходимо да се носят документи за самоличност /лична карта или паспорт/.
3. При пътуване на малолетни и непълнолетни лица, същите, съгласно ЗБДС, е необходимо да носят валиден документ за самоличност и да бъдат съпровождани и от двамата родители. Ако малолетното или непълнолетното лице пътува с единия от родителите си, е необходимо родителят да представи оригинал на нотариално заверено писмено съгласие за пътуване в чужбина от отсъстващия родител, настойници, попечител.
4. На пункта няма да се допускат лица с наложени ограничения за пътуване в чужбина.
5. Пропускателният режим се осъществява само до околностите на Термес.


ОЩЕ НОВИНИ


понеделник, 06 Юни 2022
44

Актуално
Предстоящи събития