A- A+ A
Община Златоград
Официален уеб сайт

Горещ телефон
03071/ 2580

    

Официална церемония по подписването на договор за дарение за проект по Програма за безвъзмездна помощ за проекти на местно равнище на правителството на Японияпетък, 20 Февруари 2009  1526

Официална церемония по подписването на договор за дарение за проект по Програма за безвъзмездна помощ за проекти на местно равнище на правителството на ЯпонияОт 11:00 часа на 20 Февруари, 2009 г. в официалната резиденция на посланика на Япония в Република България, се проведе тържествена церемония по подписването на договор за дарение за проект за обновяването на ЦДГ „Снежанка” в гр. Златоград, по Програмата за безвъзмездна помощ за проекти на местно равнище (GGP).

Негово Превъзходителство г-н Цунехару Такеда, Извънреден и Пълномощен посланик на Япония и г-н Мирослав Янчев, кмет на Златоград подписаха договор, по силата на който ще бъдат дарени 37 614 евро за обновяване на сградата на ЦДГ „Снежанка” в Златоград.

ЦДГ „Снежанка” е най-старата детска градина в Златоград. Сградата е построена през 1965г. и оттогава не е била обновявана. Прозорците и вратите се нуждаят от спешна подмяна, защото не успяват да задържат топлината вътре в сградата и да осигурят необходимите условия за обучение и почивка, като по този начин е застрашено и здравето на децата.

Дарението, в размер на 37 614 евро ще бъде достатъчно за подмяната на дограмата на врати и прозорци и за поставянето на топлоизолация, което ще задържа топлината в сградата. Чрез основния ремонт на санитарните възли ще се осигури една по-хигиенична среда и ще се създаде естетически издържана обстановка, която ще допринася за удобството на децата.

От стартирането на програмата за безвъзмездна помощ за проекти на местно равнище на правителството на Япония на територията на България през 1998 г., из между 68 други проекта в сферата на здравеопазването, образованието и социалното обслужване, е финансирано и обновяването на сградите на 9 детски градини в страната. Общата стойност на финансирането, отпуснато по програмата е над 2.2 милиона евро.

В обръщението си на церемонията, Н. Пр. Г-н Такеда поздрави гостите от Златоград с успешния старт на проекта през изключително значимата 2009 година, като отбеляза „...тази година е юбилейна, защото отбелязваме 50-годишнината от възстановяването на двустранните дипломатически отношения между Япония и България. Освен размяната на посещения на най-високо равнище като държавното посещение на президента Георги Първанов в Япония през януари и предстоящото посещение на Техни Императорски Височества Принц и Принцеса Акишино в България през май, в двете страни ще бъдат представени програми с разнообразни културни прояви. Считам, че пристъпването към настоящия проект именно в тази знаменателна година има изключително дълбок смисъл за по-нататъшното насърчаване на двустранните отношения между двете страни в бъдеще. Убеден съм, че той ще бъде своеобразен мост, който свързва сърцата на нашите два народа и ще допринесе за укрепване на връзките между нашите две страни.”
От своя страна, кметът на община Златоград, г-н Мирослав Янчев, каза, в обръщението си към присъстващите на церемонията, че „стремежът на община Златоград е възобновяване и поддържане на създадените във времето взаимоотношения между Златоград и японската община Тагума, като продължим и разширим изграденото сътрудничество с Япония”.


Още снимки

ОЩЕ НОВИНИАктуално
Предстоящи събития