A- A+ A
Община Златоград
Официален уеб сайт

Горещ телефон
03071/ 2580

    

Обилни валежи причиниха щети в община Златоградпонеделник, 27 Септември 2010  1457

Обилни валежи причиниха щети в община ЗлатоградПрез почивните дни в община Златоград паднаха доста интензивни валежи, които нанесоха щети в Златоград и селата Долен, Ерма река, Аламовци и Кушла. В село Аламовци има наводнени жилищни сгради, а в града дъждовната вода заля гараж и избени помещения на Районния съд, вследствие на запушен водосток.
Застрашен от водната стихия бе и кладенец № 3 на ВиК дружеството. Това е един от четирите кладенеца, които снабдяват Златоград с питейна вода.
Обилният дъжд предизвика пропадане на скални маси по пътя за ГКПП Златоград –Ксанти, както и по пътя Златоград-Долен и Златоград-Ерма река.
Пропаднала земна маса и изнасяне на пътното платно затварят и пътя Горски извор - с. Кушла, който също бе непроходим за моторни превозни средства. В резултат на обилните интензивни валежи /над 100 литра на кв.м./, паднали в района на селото, водата от, иначе сухата пред по-голяма част от годината, Хасидерска река излиза от коритото си, предизвиква прииждаща висока вълна, която залива голяма територия земеделски площи със земеделска продукция и животни в местността „Гюргенджик”. Съмненията за пропукване на язовирната стена на язовир „Заставата” в местността „ Хасидере” не се потвърждават при проверка направена лично от кмета на община Златоград, съвместно с представители на Гранично полицейско управление, Районно управление на МВР – Златоград и Гражданска защита – Смолян.
Високата водна вълна, продължила и по поречието на река Върбица. Сигналът, подаден на телефон 112, мобилизира служителите на Гражданска защита и предотвратява нанасянето на по-големи щети на местното население в съседната ни община и област Кърджали.
Предприетите мерки за аварийно възстановяване разчистват пътните платна и засегнатите участъци вече са проходими.
Река Върбица е една от най-бързооттечните реки в България. Този факт няколкократно е отбелязван от кмета на община Златоград, който продължава да настоява за изграждането на система за ранно оповестяване на населението от наводнение като превантивна мярка за преодоляване на бедствие.


Още снимки

ОЩЕ НОВИНИ


петък, 14 Юли 2023
120

Актуално
Предстоящи събития