A- A+ A
Община Златоград
Официален уеб сайт

Горещ телефон
03071/ 2580

    

НА ЛАЗАРОВДЕН ТЪРЖЕСТВЕНО СЕ ОТКРИ СПОРТЕН ЦЕНТЪР “ЗЛАТОГРАД”понеделник, 14 Април 2014  1154

НА ЛАЗАРОВДЕН ТЪРЖЕСТВЕНО  СЕ ОТКРИ  СПОРТЕН ЦЕНТЪР “ЗЛАТОГРАД” На 12 април 2014г. Кметът на Община Златоград официално откри реконструирания спортен комплекс “Златоград”.
Местната власт винаги е поставяла на преден план създаването на благоприятни условия за физическото и здравословно развитие на децата и подрастващите, а спортът е основният фактор за постигането на тази цел. В съчетание с благоприятните си климатични условия-прохладно лято и мека зима, с алтернативите за развитие на туризма, включително и спортен туризъм, близостта до Бяло море и функциониращата международна транспортна връзка Златоград-Ксанти, се създават възможности за предлагане и на общи трансгранични туристически пакети. Разбирайки изключителното значение на спорта за постигането на това, Община Златоград реализира проект за „Реконструкция на спортен център, изграждане на обслужваща сграда и зала за спорт на закрито”, който се изпълни по Програма за развитие на селските райони 2007-2013. Като резултат от проектните дейности се изгради едно ново спортно съоръжение, което дава възможност за пълноценно спортуване, както на спортните клубове, така също и на всички желаещи жители и гости на Златоград. Изпълнител на проектните дейности е „Дюлгер” ООД гр. Смолян, а строителният надзор е извършен от „Екоинженеринг” гр. Кърджали. Главен проектант на обекта е инж. Георги Евтимов.
В приветственото си слово Кметът Мирослав Янчев сподели: “За нас, като местна власт, спортът винаги е бил един от основните приоритети в работата ни, защото съзнаваме, че само по този начин бихме могли да създадем предпоставки за здравословен начин на живот и развитие на младежите и децата, като подобряваме условията за активно спортуване. Този спортен център е резултат от целенасочената ни екипна работа, която води началото си още от началото на 2008 година, когато започна процедурата по прехвърляне на спортните обекти от държавна в общинска собственост, което позволи да подготвим проекти за тяхната реконструкция, благоустрояване и модернизиране. Щастлив съм, че след плувния басейн, физкултурните салони в училищата, спортните и детски площадки и местата за отдих, сега успяхме да подобрим и обновим най-голямото спортно съоръжение, което ще предостави възможност за развитие на масовия и клубен спорт.
Радвам се, че днес, на този стадион, виждам толкова много ентусиазирани, млади спортисти, в чийто очи се вижда желанието за активно спортуване, което ми вдъхва чувство на удовлетвореност от свършената няколкогодишна работа.
Надявам се и вярвам, че всички ние, ще ценим реконструирания спортен център и като добри стопани ще бъдем отговорни ползватели на съоръженията, спазвайки правилата за ползване, за да може да запазим изграденото за дълги години”.
На церемонията по откриването присъстваха зам.областният управител Емил Хумчев, кметове на населените места в общината, представители на спортни клубове в страната, медии и много жители и гости на Община Златоград.
На спортното мероприятие, кметът на Община Златоград връчи награди на най-добрите и перспективни местни спортисти за 2013 година, както и на спортните деятели, които с неуморния си труд са допринесли и допринасят за развитието на спорта в нашата община. С гордост златоградските състезатели, треньори и ръководители, представят града ни на различни спортни мероприятия в страната и чужбина. Плакет получиха:
• Любомир Хаджиминев от Футболен Клуб „Вихър” Златоград - за най-перспективен футболист за 2013 година;
• Спортен клуб по борба „Златоград” - за принос в развитието на борбата през 2013г.;
• Диана Димова – национален състезател по хокей на трева и най-успешен състезател по хокей на трева за 2013 година;
• Симеон Людмилов Личев от спортен клуб по баскетбол „Златоград” - за баскетболист на 2013 година;
• Левент Юсуф от Плувен клуб „Златоград” - за най-успешен състезател по плуване.

Отличия получиха:
• Александър Митушев – грамота за принос в развитието и популяризирането на баскетбола в Община Златоград
• Сузана Големилова – грамота за принос в развитието и популяризирането на хокей на трева в Община Златоград
• Румен Ушев – грамота за постигнати успехи като ръководител и треньор по баскетбол и с принос за развитието и популяризирането на спорта в Община Златоград
• Здравко Иванов – грамота за принос в развитието на спорта в Община Златоград
• Фердо Илийков – грамота за дългогодишен принос в развитието на футбола в Община Златоград
• Антон Кюртев – грамота за дългогодишен принос в развитието на футбола в Община Златоград
• Велин Хаджиев – грамота за постигнати успехи като ръководител и треньор по хокей на трева и с принос в развитието и популяризирането на спорта в Община Златоград
• Здравко Илиев – грамота за принос в развитието на борбата в Община Златоград
• Младена Манолова – грамота за принос в развитието на спорта за учащи в Община Златоград
• Таня Христова – грамота за принос в развитието на спорта за учащи в Община Златоград
• Огнян Георгиев – грамота за принос в развитието и популяризирането на плуването в Община Златоград
• Денчо Първанов – грамота за принос в развитието на баскетбола в Община Златоград

С почетен плакет за работата си в областта на спорта бе награден и дългогодишният деятел за развитието на спорта в община Златоград -Милан Мангарудов. Милан Мангарудов е един от първите спортисти в Златоград, започнал да се занимава с баскетбол през 1957 г. при Благун Панов, а след това при Митко Цонов. От 1971 е редовен прогимназиален учител по физическо възпитание и през следващите десетилетия е пряко свързан с училищния и общински спорт. През 1982 г. е назначен за Председател на Дружество „Вихър” Златоград и пряко ръководи спорта в града ни. През периода 1989-1992 работи за преструктурирането на спорта в общината и за създаването на обединени спортни клубове. От 1992 година до настоящия момент (повече от 20 години) е секретар на СК по баскетбол „Златоград”.
Всички присъстващи имаха удоволствието да наблюдават “Парад на спортистие”, в който участие взеха всички местни ст.портни клубове. В програмата се включиха ученици от ОУ “Васил Левски”, СОУ ”Антим I”, ПГ “Христо Ботев”. За доброто настроение на публиката и участниците се погрижи Детска музикална формация “Златоград”, с ръководител Любомир Кабакчиев, танцов състав “Акрани”, танцов състав “Звънче”, с ръководител Даниела Тасева и прекрасните мажоретки, които за пръв път дефилираха и предизвикаха интереса на малки и големи, заедно с тяхната ръководителка Албена Каралийска.


Още снимки

ОЩЕ НОВИНИ


понеделник, 04 Октомври 2021
51

Актуално
Предстоящи събития