A- A+ A
Община Златоград
Официален уеб сайт

Горещ телефон
03071/ 2580

    

Кметът на Община Златоград бе на среща в Ксанти и Комотини , Република Гърцияпонеделник, 31 Януари 2022  204

Кметът на Община Златоград бе на среща в Ксанти и Комотини , Република Гърция

Днес, кметът на Община Златоград г-н Мирослав Янчев, заедно с г-н Емил Хумчев – областен управител на Област Смолян, г-н Михал Камбарев – народен представител от област Смолян, адв. Ивайло Турналиев – юридически експерт към екипа на г-н Камбарев, се срещнаха със заместник-областния управител на област Ксанти – г-н Курдидис и с управителя на Източна Македония и Тракия.
На срещата се обсъдиха ключови въпроси за трансграничното сътрудничество между двете държави. Една от водещите теми, поставени на срещата, бе възобновяването на експлоатацията на ГКПП „Златоград-Термес-Ксанти“. Обсъдени бяха всички необходими здравни мерки и създаване на условия за тестване на преминаващите пътници, с цел безопасно възобновяване на трансграничната дейност. Господин Янчев заяви, че веднага може да бъде поставено помещение за нуждите на гръцките здравни служби, които ще осъществяват контрол на вход в Гърция. На вход за България има налично помещение. ГКПП Златоград-Термес-Ксанти е открит на 15.01.2010 г., а от март 2020 г., заради ограничаване разпространението на коронавирус COVID-19, пунктът бе затворен.
Проведоха се разговори и за откриването на ГКПП Рудозем – Ксанти, който е изцяло завършен от българска страна. От гръцка страна заявиха, че пътят ще е готов до 3 месеца.
Дискутирани бяха още и инициативи за надграждане на деловите и културните отношения между съседните области.


ОЩЕ НОВИНИ


понеделник, 27 Март 2023
36

Актуално
Предстоящи събития