A- A+ A
Община Златоград
Официален уеб сайт

Горещ телефон
03071/ 2580

    

Граничен преход Златоград-Ксанти - в центъра на дискусиите на Туристическия форум в Софиясъбота, 24 Октомври 2009  1537

Граничен преход Златоград-Ксанти - в центъра на дискусиите на Туристическия форум в СофияНа 22 октомври 2009 година в София се проведе Туристически форум за обсъждане на двустранните отношения между България и Гърция. Събитието бе организирано от областния управител на област Ксанти, Република Гърция – г-н Георгиос Павлидис.
Сред българските официални гости бяха г-н Цветан Цветанов-заместник министър-председател и министър на вътрешните работи, г-н Иво Маринов – заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма, г-н Стефан Стайков-областен управител на област Смолян. По време на форума се дискутираха възможностите за сътрудничество в областта на туризма между български и гръцки представители на публичния и частния сектор.
Гръцкият областен управител заяви, че е необходимо да се обединят усилията на заинтересованите страни от двете страни на границата за изграждането на една туристическа дестинация Ксанти-Смолян. Така на туристите ще се предлага почивка и на море, и планина едновременно. От единните туристически потоци ще спечелят и Ксанти, и Смолян. За да стане това обаче новият граничен пункт през Златоград трябва да бъде отворен.
„Ние сме съседи и трябва да станем добри съседи”, посочи Георгиос Павлидис. И допълни, че се надява граничният пункт Ксанти – Златоград да бъде отворен преди Коледните празници.

За отварянето на бъдещия пункт трябва в най-скоро време да се подпише споразумение между гръцкото и българското правителство, което да се ратифицира от парламентите и на двете страните.
По време на форума кметът на община Златоград-г-н Янчев запозна посланика на Република Гърция в България – г-жа Куманаку с идеята да се отвори граничния преход през Златоград за празнични и почивни дни до подписване на споразумение. Г-жа Куманаку увери златоградския кмет, че ще запознае гръцкото правителство с тази идея.


Още снимки

ОЩЕ НОВИНИАктуално
Предстоящи събития