A- A+ A
Община Златоград
Официален уеб сайт

Горещ телефон
03071/ 2580

    

До края на м. август ще бъде отворен трансграничния коридор Златоград-Термессряда, 25 Февруари 2009  2035

До края на м. август ще бъде отворен трансграничния коридор Златоград-ТермесПо инициатива на кмета на община Златоград – Мирослав Янчев и областния управител на област Ксанти - Георгиос Павлидис, на 23 и 24 февруари 2009 година българска делегация посети гръцката столица Атина, където с подкрепата на Нова Демокрация и ПП ГЕРБ се осъществиха редица важни срещи с представители на централната власт на Република Гърция.
Целта на тези работни срещи беше да се запознаят гръцките власти със значението от отварянето на бъдещия граничен преход Златоград – Термес, както и да се уточнят подробности относно сроковете за неговото реализиране. На всички срещи бе отбелязано, както от българска, така и от гръцка страна, доброто сътрудничество между местните власти от двете страни на границата, в лицето на кмета на община Златоград –г-н Янчев и областния управител на област Ксанти – г-н Павлидис. В резултат на това взаимодействие, както и с подкрепата на двете правителства, на Нова Демокрация и ПП ГЕРБ, в най-скоро време, до края на м. август, ще стане реалност и ратифицирането на споразумение, подписано от гръцкото и българското правителство за отваряне на граничния преход Златоград-Термес.
Българската делегация беше представена от председателя на ПП ГЕРБ – г-н Цветан Цветанов, евродепутата – г-жа Румяна Желева, Мирослав Янчев – кмет на община Златоград, Елмира Угорлиева-Пехливанова – заместник-кмет на община Златоград, Мирослав Найденов – председател на комисията по земеделие в централното ръководство на ПП ГЕРБ и Николай Мелемов – областен председател на ПП ГЕРБ за област Смолян.
Бяха осъществени срещи с ръководството на Нова Демокрация, която бе представена от Секретаря на Генералния Комитет – г-н Лефтерис Загоритис, от Директора на Политическото бюро на Президента – Костас Стекурас, Генералния директор на Нова Демокрация – Минелаос Даскалакис, областния управител на област Ксанти – Георгиос Павлидис, представители от Международния Секретариат на Нова Демокрация.
Проведоха се разговори с Председателя на Народното събрание – г-н Димитрис Сиуфас, както и с Министъра на развитието – г-н Хадзидакис, със заместник-министъра на външните работи – г-н Варвициотис, с Генералния секретар по европейските въпроси към министерството на външните работи – г-н Кацудас и с министъра на вътрешните работи – г-н Павлопулос.
На всички тези срещи бе отбелязано голямото значение от отварянето на повече гранични коридори между България и Гърция. Гръцките министри, с които се проведоха срещи, споделиха, че с България ги свързва и личен сантимент, затова тяхната подкрепа в исканата от нас посока ще бъде двойна. Нещо повече, г-н Павлопулос, на когото е поверено министерството, от което зависи трансграничното сътрудничество с България, се извини за създаденото напрежение на българо-гръцката граница и на няколко пъти отбеляза колко е важно наличието на повече трансгранични коридори между двете съседни страни. На свой ред г-н Павлидис, подкрепен от кмета на община Златоград, информира за състоянието на пътната отсечка, свързваща Термес с вр. Костадин и увери, че тя ще бъде завършена до края на м. юни 2009 година.
Кметът на община Златоград отправи покана към гръцките представители да посетят Златоград за празника на св.св. Константин и Елена, който се провежда ежегодно на българо-гръцката граница.


Още снимки

ОЩЕ НОВИНИАктуално
Предстоящи събития