A- A+ A
Община Златоград
Официален уеб сайт

Горещ телефон
03071/ 2580

    

Читалищната библиотека в Златоград – с отличие и лаптоп от национален форумвторник, 06 Ноември 2012  1645

Читалищната библиотека  в Златоград – с отличие и лаптоп от национален форумЧиталищната библиотека в Златоград спечели първа награда в категория "е-достъп" на националния конкурс „Глобални библиотеки-място за е-включване” в навечерието на Деня на народния будител. Наградите бяха получени от Зорка Хаджиева и регионалния координатор Йорданка Вълчева.
Отличията бяха обявени по време на национален форум „Глобални библиотеки-място за е-включване”, проведен в хотел „Шератон, организиран по „Програма Глобални библиотеки”. Участниците във форума, който се излъчваше и директно по интернет, бяха приветствани от зам. - министъра на културата Георги Стоев и президентския секретар Анна-Мари Виламовска. Много емоции имаше в обръщението на Председателя на ББИА Снежана Янева, която насочи фокуса към ролята на библиотеките и мястото на човешкия фактор. Ретроспекция на Програма „Глобални библиотеки” направи ръководителят й Трендафил Меретев. Създадена е платформа за електронен достъп. "Глобални библиотеки - промяната е възможна"- обобщи програмния ръководител като допълни, че добавената стойност, която Програмата внася в местната общност, е обща грижа.
Емоционално бе приветствието на Зорка Хаджиева пред форума, което заедно с цялата церемония по награждаването е достъпна на адрес : ….http://glbulgaria.bg/bg/node/10858
По-време на форума бяха дискутирани възможностите на обществените библиотеки и партньорствата. Сред електронните услуги, които те могат да предоставят бяха посочени информация за свободни работни места, програми и кандидатстване за тях, информационно посредничество за европейските фондове и дистанционно консултиране с Областните информационни центрове, мерки за активизиране на възрастните хора и солидарност между поколенията, услуги за образование и здравеопазване. Конкретна ангажираност заявиха и участниците от Агенция по заетостта, МТСП, Министерство на здравеопазването, Министерството на Транспорта, информационните технологии и съобщения и Централен информационен координационен офис. В заключение Мария Златарева – ръководител на ПРООН за България заяви, че основното предизвикателство е „да направим библиотечната мрежа „видима” и да покажем нейния голям потенциал за държавни институции, общини, граждански организации и бизнес”. Тя благодари на библиотекарите, които направиха Програма „Глобални библиотеки” възможна и показаха как библиотеката може да променя живота на отделния човек.


Още снимки

ОЩЕ НОВИНИ


петък, 06 Януари 2023
143

Актуално
Предстоящи събития