A- A+ A
Община Златоград
Официален уеб сайт

Горещ телефон
03071/ 2580

    

Българи и гърци пяха, танцуваха и се веселяха заедно на вр. Костадинпонеделник, 25 Май 2009  1676

Българи и гърци пяха, танцуваха и се веселяха заедно на вр. КостадинНа 23 май 2009 година връх Костадин събра българи и гърци за четвърти пореден път на трансграничния фолклорен събор, който тази година бе посетен от министър-председателя на Република България – г-н Станишев, министъра на Македония и Тракия в Република Гърция –г-н Калафатис, заместник министъра на МРРБ – г-н Михалевски, областните управители на двете погранични области – г-н Фиданов и г-н Павлидис, председателя на партия ГЕРБ – г-н Цветанов, евродепутати, кметовете на съседни български и гръцки общини, политици и граждани от двете държави-България и Гърция.
За четвърта поредна година границата не разделя хората, а ги събира, за да дойде оня близък ден, когато всички ние заедно ще се почувстваме като едно общо европейско семейство.
Празничен водосвет отслужиха Ксантийски митрополит Панталеймон, Пловдивски митрополит Николай и Константийски епископ Антоний.
С Решение на общински съвет Златоград бе удостоен със званието „Почетен гражданин на Златоград” областния управител на Ксанти Георгиос Павлидис.
Господин Павлидис е завършил право в Демокритовия Тракийски университет.
Участва в съставянето и издаването на много нормативни и обществени документи. За първи път избран за областен съветник на Ксанти през 1990 г. През 1998 г. е избран за областен управител на Ксанти. В периода 1999 – 2009 година реализира изключително важни инфраструктурни проекти за област Ксанти.
През 2002 година и през 2006 отново е избран за областен управител на Ксанти. Учредител е и председател на Мрежата за трансгранично сътрудничество на областите в Гърция, България и Турция, в която членуват 11 области. Водач е на гръцкото представителство в конгреса на местни и регионални власти на Съвета на Европа от 2007 година. Председател е на комисията по наблюдение и на политическата комисия на ново учредената структура за сътрудничество в Северна Гърция за туристическо оползотворяване на магистралата Егнатия Одос.
С Решение на общински съвет Златоград бе удостоен със званието „Почетен гражданин на Златоград” и заместник министър на регионалното развитие и благоустройството г-н Димчо Михалевски.
Г-н Димчо Михалевски е роден в гр. Кърджали през 1965 г. Магистър е по „Промишлено и гражданско строителство” и „Политически мениджмънт”. Работил е като заместник-директор на „Строителство и строителни услуги” в Кърджали, изпълнителен директор на „Ковег” и управител на „Булгар продукт” ООД. От 2000 до 2003 г. е заместник-кмет на община Кърджали, а от 2005 г. е заместник министър на регионалното развитие и благоустройството.
Програмата на трансграничния събор започна с песни на една открояваща се формация. Особеността ѝ се дължи на това, че е съставена от гръцки оркестър и хор от златоградски ученици.
Всички участници в тази програма, живяха заедно през лятото на 2008 година, 20 дни в прекрасната Широка лъка, обучавайки усилено, чрез песента, театъра, танца, както българи гръцки език, така и гърци български.
Тази група по-късно, през август 2008 година, направи представления в Златоград, Ксанти, Дион и Древна Олимпия, на Пелопонес, впечатлявайки всеки път с таланта и способностите си.
Много самодейци от община Златоград също взеха участие в богата програма на събора.
На следващия ден, през временния граничен преход преминаха над 4 000 души в двете посоки-към Златоград и Термес.
Горещото време и образувалите се километрични опашки от чакащи да преминат границата автомобили, не уплашиха хората, които с нетърпение очакваха да видят свои роднини и приятели от другата страна на границата.
За първи път, в резултат на активната дейност на кмета на община Златоград-Мирослав Янчев, с подкрепата на комисар Георгиев и Нова Демокрация, гръцките власти дават положително становище, относно свободното преминаване на български и гръцки жители през вр. Костадин, по време на празничните мероприятия.
Още снимки

ОЩЕ НОВИНИ


петък, 06 Януари 2023
143

Актуално
Предстоящи събития