A- A+ A
Община Златоград
Официален уеб сайт

Горещ телефон
03071/ 2580

    

Бабинден в Община Златоград – традиции и бъднина – ръка за ръкасряда, 22 Януари 2020  384

Бабинден в Община Златоград – традиции и бъднина – ръка за ръкаЗа поредна година на 21 януари в село Ерма река се отбеляза Бабинден. Този народен женски празник е посветен на „бабите“ – жените, които помагат при раждане, и на младите булки и невести, които са раждали. Местните жители отново засвидетелстваха своето признание и уважение към тези, в чиито ръце се ражда нов човешки живот, към тези, които се грижат и бдят над новородените. Селото пази традициите и духа на този празник от стари времена и всяка година с вълнение и почитание жените отбелязват празника. Местната власт подкрепя техния ентусиазъм, защото там, където има запазени бит и обичаи има истински българи, които съхраняват корените си.
И тази година над 40 жени с радост и признателност отпразнуваха този ден, заедно с Кмета на Община Златоград Мирослав Янчев и Председателя на Общински съвет Емил Хумчев. Празничната вечер бе изпълнена с много настроение, забавни игри и танци, а за всички тях имаше приятни изненади и подаръци, както и пожелания за здраве, лесно раждане на бъдещите майки, благополучие, нестихващ дух за запазване и предаване на тези значими български празници и традиции на поколенията.
Организатори на събитието бяха кметство село Ерма река и НЧ „Орфей”.
През изминалата 2019 година, новородените в Община Златоград са 48.
За първи път тази година Бабинден бе отбелязан от НЧ „Прогрес”, село Старцево и от потребители на Центъра за социална рехабилитация и интеграция гр. Златоград.


Още снимки

ОЩЕ НОВИНИАктуално
Предстоящи събития