A- A+ A
Община Златоград
Официален уеб сайт

Горещ телефон
03071/ 2580

    

127 години от Съединението на Източна Румелия с Княжество Българиячетвъртък, 06 Септември 2012  800

Уважаеми съграждани,

Днес честваме 127 години от Съединението на България.

По силата на Берлинския договор от 1878 г., Южна България, наречена по искане на английската дипломация Източна Румелия, е откъсната от възобновената българска държава и включена отново в пределите на Османската империя, макар и с известна автономия.
Преживели възторга на националното си обединение в санстефанските предели, българите не се примиряват с несправедливата присъда на Берлинския конгрес и не спират да търсят категорично решение за обединение.
Пръснати по цялата страна, комитетите „Единство” заработват упорито и всеотдайно за осъществяването на всенародния копнеж с вярата, че незачитането на народната воля не може да бъде законно.

На 6 септември 1885 година в Пловдив е провъзгласено Съединението на разделените по силата на Берлинския договор Източна Румелия и Княжество България.

Въстания, дипломация, вяра, стремеж към обединение и любов към България правят датата 6 септември една от най-значимите в българската история, а Съединението едно най-достойните събития в развитието на българската държава.
„Съединението прави силата“ - думите, които не трябва да забравяме и които носят послание за свобода и сила на духа.

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!


ОЩЕ НОВИНИ


петък, 06 Януари 2023
143

Актуално
Предстоящи събития