A- A+ A
Община Златоград
Официален уеб сайт

Горещ телефон
03071/ 2580

    

Ученици от СОУ ”Антим І” – отново с национални отличиявторник, 09 Ноември 2010  1190

  Ученици от СОУ ”Антим І” – отново с национални отличияНа 5.XI.2010 г. в Националния дворец на децата в гр. София се състоя церемония по връчването на наградите от XVIII национален ученически конкурс, организиран от НК „Родолюбие”, със съдействието на Министерството на образованието, младежта и науката. Конкурсът е включен в националния календар за извънучилищните изяви и в програмата на МОМН за насърчаване на творческите способности на децата под надслов: „България–европейска самоличност и специфична духовност ”. Участниците в конкурса трябва да изложат свое становище, оценка за културно-историческото наследство по българските земи, да разгледат на фона на европейските и световни процеси, приноса на българите в националната и общочовешката история.
Съорганизатори на конкурса са: Националният дворец на децата, Историческият факултет на СУ “Св.Климент Охридски”, ТАНГРА ТанНакРа ОБЩОБЪЛГАРСКА ФОНДАЦИЯ, Синдикатът на българските учители, Националният исторически музей, Националният военно-исторически музей, в. „Учителско дело, в. „Аз Буки”. От общ брой 150 ,4 са на ученици от Златоград. Трима от тях се класираха на призови места. В работите си авторите излагат проучените от тях факти и събития, свои разсъждения за исторически процеси, за материалното и духовно развитие на Златоград и приноса ни в световната цивилизация и култура.
Ученичката Петя Тодорова Георгиева от X а клас е на второ място в класацията за реферати за възрастова група IX – XII клас, сред 44 участници от цялата страна. Разработката й е на тема „Историята на един храм”. Интересни сведения и оригинални изображения представят историята на една от най-старите църкви в Родопите - „Успение Богородично” в Златоград.
Емануил Альошев Пунев от X б клас зае първо място в класирането за презентации сред 46 участници. Презентацията му на тема: „Гергьов ден в Златоград”, разкрива ритуалната практика при честване на празника от двете общности - християни и мюсюлмани.
Емилиян Велинов Топчиев от XI б клас е класиран на второ място за презентацията си „Един пазарен ден в Златоград”. Действителността е видяна през погледа на чужденеца - пътешественик, който безпристрастно отсъжда: „ От тук започва Бългрия !”
Учениците и техният консултант Теменужка Топчиева, старши учител по история и цивилизация в СОУ „Антим I”, получиха грамоти и предметни награди и специалните поздравления на журито и присъстващите.


ОЩЕ НОВИНИ


петък, 14 Юли 2023
118

Актуално
Предстоящи събития